Pátek, 29. března 2024

Důvěru mezi CDU/CSU a SPD nabouralo hlasování o glyfosátu

Důvěru mezi CDU/CSU a SPD nabouralo hlasování o glyfosátu

Nedlouho před začátkem jednání o nové německé vládě mezi konzervativní unií CDU/CSU a sociálními demokraty (SPD) nabouralo výrazně vzájemnou důvěru pondělní rozhodnutí zemí Evropské unie o pětiletém prodloužení licence pesticidu glyfosát. Při něm totiž německý ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) hlasoval pro, přestože o tom v dosluhující velké koalici nebyla shoda, a podle sociálních demokratů se tedy měl zdržet. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) dnes Schmidta, jehož rezignaci chtějí Zelení, poměrně tvrdě kritizovala.

Kvůli možným zdravotním dopadům používání glyfosátu, který je aktivní složkou například herbicidu Roundup společnosti Monsanto, se na evropské úrovni opakovaně vedla jednání. Německo se při nich dosud vždy zdrželo hlasování kvůli tomu, že ve vládě CDU/CSU a SPD v této otázce nepanovala shoda. Proti prodloužení licence se dlouhodobě stavěla ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová (SPD).

V rozhodujícím hlasování ale ministr zemědělství Schmidt jednal v rozporu s dosavadními zvyklostmi na vlastní pěst. Vedoucí představitelé sociální demokracie jeho krok označili za "těžké porušení důvěry" a "pořádnou podpásovku". Vyjádřili také pochybnost, jestli má kancléřka Merkelová své lidi ještě pod kontrolou.

Šéfka německé vlády se k případu vyjádřila na odpolední tiskové konferenci, kde konstatovala, že Schmidtův postup neodpovídá tomu, jak má fungovat vláda, i když už je jen dosluhující. "Je to něco, co se nesmí opakovat," uvedla na adresu ministra, s nímž už o věci mluvila.

Rozhodnutí Schmidta podle SPD rozhodně nepomáhá, pokud jde o chystané rozhovory obou uskupení o nové německé vládě. Lídři CDU, CSU a SPD se k prvnímu společnému jednání po zářijových parlamentních volbách sejdou ve čtvrtek u prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Rozhovory o novém kabinetu budou podle pozorovatelů velmi složité.

Chemickou látku glyfosát, která se používá v přípravcích na odstraňování plevele, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny označuje za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská agentura pro chemické látky (ECHA), o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů