Pátek, 19. dubna 2024

Kvůli větrné energii chystají firmy v Severním moři umělé ostrovy

Kvůli větrné energii chystají firmy v Severním moři umělé ostrovy

Sdružení nizozemských a dánských firem chce vytvořit v Severním moři umělé ostrovy, aby mohly získávat větrnou energii. Vybudovány by měly být v příštím desetiletí, informovala agentura DPA.

Na ostrovech se vyprodukovaná energie bude shromažďovat, distribuovat a případně i přeměňovat na plyn. Počítá s tím plán sdružení s názvem North Sea Wind Power Hub. To tvoří nizozemský provozovatel přenosových sítí TenneT, jeho německá dceřiná firma, nizozemská plynárenská společnost Gasunie a dánský provozovatel rozvodné sítě Energinet.

Novým partnerem projektu se stane nizozemský přístav Rotterdam, který má zkušenosti s rekultivací půdy z moře. Připojit se mohou i další subjekty, řekl mluvčí firmy TenneT.

Konsorcium tvrdí, že přispívá k naplnění cílů pařížské klimatické dohody a záměrů Evropské unie v oblasti udržitelné energetiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů