Úterý, 19. března 2024

Vyhlášení výsledků My třídíme nejlépe v Jihomoravském kraji

Ceny za vítězství v soutěži My třídíme nejlépe, pořádané společností EKO-KOM, a.s., jsou rozdány. Kategorie měst ovládly Břeclav a Mikulov, mezi menšími obcemi zvítězily Podhradí nad Dyjí a Perná.

Vyhlášení výsledků My třídíme nejlépe v Jihomoravském kraji

Zástupci jihomoravských měst a obcí se včera sešli, aby převzali ceny za svou účast v soutěži My třídíme nejlépe. Tu uspořádala společnost EKO-KOM ve spolupráci s Jihomoravským krajem.

"Soutěž obcí vnímáme jako velmi důležitou součástí aktivit na podporu třídění odpadů v Jihomoravském kraji. Dává totiž srovnání a motivuje tak k tomu, aby obce a města podávaly lepší výkony v třídění odpadů," uvedl Miroslav Kubásek, člen Rady Jihomoravského kraje, při zahájení slavnostního předávání cen.

Nejúspěšnější tři účastníci každé ze čtyř kategorií si odnesli kromě pamětních medailí také finanční odměnu. Vítězové obdrželi šeky na 30 000 Kč, druhé místo bylo oceněno částkou 20 000 Kč a třetí částkou 10 000 Kč.V kategorii obcí do 500 obyvatel vyhrálo Podhradí nad Dyjí, další místa obsadily obce Oslnovice, Onšov, Nenkovice a Zblovice.

Kategorii obcí s 501 - 2 000 obyvateli ovládla stejně jako v předchozích ročnících Perná. Za ní se umístily obce Pavlov, Vrbice, Přísnotice a Nový Šaldorf-Sedlešovice.

V kategorii 2 001 - 10 000 obyvatel první místo získal Mikulov, druhé Vranovice, třetí Vnorovy, čtvrté Židlochovice a páté Čejkovice.

Vítězem mezi městy s více než 10 000 obyvateli se stala Břeclav. Za ní následují Kyjov, Vyškov, Kuřim a Veselí nad Moravou.

Zásadním kritériem pro hodnocení bylo množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla navíc i hustota sběrné sítě nebo sběr kovových odpadů. Samotné hodnocení je provedeno na základě údajů poskytovaných obcemi do systému EKO-KOM v rámci jejich pravidelného vykazování za stanovené období. Obec získává výsledné body, jež jsou součtem bodů z osmi soutěžních kategorií - tří hlavních a pěti doplňkových. Podle počtu výsledných bodů se stanovilo celkové pořadí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů