Sobota, 20. dubna 2024

Na většině území Zlínského kraje zdraží voda, na Zlínsku zlevní

Na většině území Zlínského kraje zdraží voda, na Zlínsku zlevní

Lidé ve Zlínském kraji si většinou příští rok připlatí za vodu. Zdraží na Vsetínsku, Kroměřížsku i Uherskohradišťsku, pouze na Zlínsku voda zlevní. Místy klesne cena tepla a ceny služeb, jako je poplatek za komunální odpad a psy, či nájemné v městských bytech zůstanou ve velkých městech stejné jako letos, zjistila ČTK.

Vodné a stočné na Zlínsku zlevní o korunu, lidé budou platit 85,71 koruny za kubický metr. "Konečnou cenu pro obyvatele Zlína jsme dostali na úroveň roku 2014. Snížení ceny si cením o to víc, že se nám ho podařilo dosáhnout v době, kdy průměrné ceny zboží i služeb dlouhodobě rostou," uvedl předseda představenstva firmy Vodovody a kanalizace Zlín Svatopluk Březík. I přes zlevnění je ale voda na Zlínsku nadále nejdražší v kraji.

Nejméně v kraji platí za vodu lidé na Kroměřížsku, kde se příští rok cena zvýší o 2,6 procenta na 76,86 koruny za metr krychlový. Podle předsedy představenstva a ředitele firmy Vodovody a kanalizace Kroměříž Ladislava Lejsala je důvodem zdražení růst mezd zaměstnanců, cen energií i nákladů na zpracování odpadů z čistíren vod.

Na Uherskohradišťsku zaplatí lidé příští rok za metr krychlový vody 78,54 koruny, letos stál 75,90 koruny. Cena vody na Vsetínsku se příští rok zvýší na 80,73 koruny za metr krychlový včetně DPH. Letos lidé platili 79,47 koruny. Cena vodného zůstane stejná, zvýší se však cena stočného.

Obyvatelé Zlína příští rok zaplatí méně kromě vody také za teplo. "Teplo Zlín rozhodlo, že cena za GJ bude o dvě koruny nižší než letos," řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Lidé zaplatí podle způsobu přenosu 591,94 koruny či 631,09 koruny na gigajoule (GJ).

Teplo zlevní i ve Vsetíně. "Odběratelé společnosti Zásobování teplem Vsetín ve Vsetíně budou mít od 1. ledna 2018 cenu tepla a teplé užitkové vody nižší v průměru o 2,5 procenta. Cena na nejčastější úrovni předání bude ve výši 541 korun za GJ bez DPH. Uvedené snížení ceny představuje pro průměrnou domácnost úsporu asi 400 korun," řekl ČTK předseda představenstva firmy Michal Chmela.

V Uherském Hradišti cena naopak o dvě procenta vzroste, lidé zaplatí za gigajoule 522 koruny bez DPH, letos to bylo 511 koruny. "Společnost CTZ se snaží udržet ceny na příznivé úrovni řadou dlouhodobých opatření zvyšujících efektivitu výroby, zlepšením distribuce tepla a snížením provozních nákladů, avšak narůstající ceny vstupů, zejména nákup emisních povolenek, které během roku 2017 zaznamenaly nárůst ceny o asi 40 procent, nám neumožnily udržet cenu tepla na stejné úrovni jako v předchozích dvou letech," uvedl Chmela, který je jednatelem CTZ.

Výši místních poplatků radnice v kraji nemění. "Městu se daří dobře, jeho daňové příjmy se díky stálému růstu DPH zvyšují, není tedy důvod navyšovat jakékoliv poplatky. Myslím ty, které jako město dokážeme ovlivnit," uvedl zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN).

Kroměříž například úpravou vyhlášky o místních poplatcích zavedla, že tamní senioři již nebudou od příštího roku odvádět poplatek za prvního psa ve svém vlastnictví, kterého ve městě přihlásí. Lidé pobírající starobní či jiný důchod, jež je jejich jediným zdrojem příjmu, dosud platí za prvního psa ročně 200 korun a za každého dalšího 300 korun. Poplatek 300 korun za druhého a dalšího psa se pro seniory nemění. Ve městě bylo v září asi 2500 psů, osvobození od poplatku by se mělo týkat zhruba 1300 z nich.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů