Úterý, 19. března 2024

Studie OSN: Jen pětina vyhozené elektroniky se ve světě recykluje

Lidstvo loni vyhodilo 44,7 milionu tun použité elektroniky, což je v průměru 6,1 kilogramu na jednoho člověka. 

Studie OSN: Jen pětina vyhozené elektroniky se ve světě recykluje

Takový je závěr čerstvé studie vytvořené specializovanými agenturami Organizace spojených národů. Její tvůrci zjistili, že recyklace byla zdokumentovaná pouze u 20 procent celkového objemu a zbytek odpadu zřejmě putoval na skládky nebo byl recyklován méně dokonalým způsobem.

Množství generovaného elektroodpadu stabilně narůstá a OSN odhaduje, že v roce 2021 jej lidstvo vyprodukuje téměř sedm kilogramů na každého obyvatele planety. Už loňský úhrn přitom představuje hmotnostní ekvivalent 4500 Eiffelových věží. Asi milion tun z toho tvořily pouze nabíječky na mobily či počítače.

Nejvíce vytvořeného "e-odpadu" na jednoho obyvatele měla na kontě možná překvapivě Oceánie, kde činil tento ukazatel 17,3 kilogramu na osobu. Navíc se zde šetrně nakládá pouze se šesti procenty odpadu.

Co do průměrné produkce na hlavu je druhá nejhorší Evropa, míra recyklace je zde však nejvyšší ze všech světadílů - 35 procent. "To je částečně způsobeno 70procentní mírou recyklace ve Švýcarsku, Švédsku a Norsku", komentoval statistiku server ars technica. V Česku podle průzkumu společnosti Asekol v roce 2016 skončilo ve speciálních červených kontejnerech 20.000 tun vysloužilých elektrospotřebičů, to však představuje jen asi 25 procent celkového množství.

Průměrná americká domácnost o čtyřech členech vyhodila loni množství elektroodpadu odpovídající hmotnosti 400 chytrých telefonů a populace Spojených států tak měla na svědomí 14 procent světového e-odpadu. Američané zároveň vytřídili necelou čtvrtinu vyhozené elektroniky.

Tvůrci zprávy přitom odhadují, že miliony tun odpadu z roku 2016 ukrývají přibližně 55 miliard eur (přes 1,4 bilionu korun) v nejrůznějších vzácných kovech.

Alespoň v jednom ohledu se situace zlepšuje: od roku 2014 přibyly v šesti zemích, včetně Indie, zákony ohledně nakládání s e-odpadem. V současnosti tak žijí dvě třetiny světové populace ve státech, v nichž takováto legislativa platí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů