Středa, 24. dubna 2024

Horní úsek turistické stezky Obřím dolem se otevře v sobotu

Horní úsek turistické stezky Obřím dolem se otevře v sobotu

Oblíbená turistická stezka v úseku od kapličky v Obřím dole do Obřího sedla pod Sněžkou bude od soboty 23. prosince opět průchodná. ČTK to řekl náměstek ředitele Krkonošského národního parku (KRNAP) Václav Jansa. Zákaz vstupu tam začal platit po vichřici Herwart, která se českým územím prohnala 29. října. Modrá turistická trasa Obřím dolem je v zimě oblíbená hlavně mezi skialpinisty, kteří se tudy dostávají na hlavní krkonošský hřeben.

"Museli jsme tam zpracovat a uvolnit mezi 50 až 80 kubíky dřeva. Dřevo se odtud nestahovalo, ale jen rozřezávalo a nechávalo na místě. Obří důl bude oficiálně otevřen 23. prosince," uvedl Jansa.

Úsek od kapličky kolem takzvaného trkače do Obřího sedla leží v nejpřísněji chráněné první bezzásahové zóně KRNAP. "Podle lesního zákona tam až do soboty stále platí zákaz vstupu," upozornil Jansa.

Z významnějších turistických stezek je dosud v Krkonoších kvůli polomům uzavřen i chodník biskupa Doubravy ve Lvím dole. "Chodník biskupa Doubravy není značená turistická cesta, nicméně je běžně přístupná, ale v tuto chvíli je uzavřená. Jsou tam popadané stromy a my se tam nedostaneme jinak než lanovkou, kterou jsme schopni postavit až na jaře. Zákaz vstupu tam bude proto platit až do jara," uvedl Jansa.

Na území Krkonošského národního parku (KRNAP) vichřice Herwart poničila asi 14.000 metrů krychlových dřeva. Řada cest byla uzavřena nebo na nich byl kvůli nebezpečí pádů větví či poškozených stromů omezen pohyb turistů. Hlavní cesty v Krkonoších jsou nyní již bez polomů. Ve vrcholových partiích hor v bezzásahových zónách lesníci nechávají zlámané stromy na místě, v nižších polohách hor je těží a z lesa odvážejí.

Při orkánu Kyrill v lednu 2007 bylo v Krkonoších poničeno 88.000 metrů krychlových dřeva. Následnou obnovu lesů zařídila v rozhodující míře sama příroda, protože lesníci KRNAP na zničených plochách zvolili právě přirozenou obnovu lesa.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů