Úterý, 23. dubna 2024

Horní Lideč chystá multimediální expozici o přírodě Karpat

Horní Lideč chystá multimediální expozici o přírodě Karpat

Horní Lideč na Vsetínsku připravuje výstavbu moderní multimediální expozice, která bude věnována přírodě Západních Karpat. Se zahájením stavby počítá v druhé polovině příštího roku. Projekt přijde na 65 milionů korun, 47 milionů pokryjí dotace z evropského programu česko-slovenské přeshraniční spolupráce. ČTK to dnes řekl starosta obce Josef Tkadlec (KDU-ČSL).

Expozice nazvaná Trezor přírody bude zabírat plochu 1215 metrů čtverečních. Podle starosty vznikne na prostranství nedaleko vlakového nádraží, kde dříve stávala kotelna a čistička odpadních vod. "Návštěvníkům nabídne dva typy zážitků. Pomocí moderní techniky a projekcí budeme simulovat reálnou přírodu, především pro mladší generaci pak budou přichystány interaktivní a výukové prvky," uvedl Tkadlec.

Vnitřní část expozice bude s venkovní částí, kterou má představovat arboretum a lesopark, propojena lávkou. Díky projektu lidé poznají přírodu hned čtyř chráněných krajinných oblastí (CHKO), které se v okolí Horní Lidče nacházejí. Na české straně hranic jsou to Beskydy a Bílé Karpaty, na slovenské pak Kysuce a Biele Karpaty.

Při návrhu vzniku expozice se obec inspirovala mechanickým betlémem, který je v Horní Lidči k vidění již několik let. Také tato expozice obsahuje podle starosty řadu moderních multimediálních prvků. "Z betlému, který je v jiných obcích krátkodobou předvánoční záležitostí, jsme díky netradičnímu konceptu udělali celoroční turistickou atraktivitu a podobnou cestou bychom chtěli jít i v Trezoru přírody," sdělil Tkadlec.

Trezor přírody bude v multimediálním prostoru navozovat iluzi skutečné přírody měnící se v čase. Bude nejen ukazovat přírodní scenérie, ale zejména spojení člověka s přírodou a jejich vzájemné ovlivňování. K práci na vzdělávacím projektu obec přizve zástupce všech čtyř chráněných krajinných oblastí.

Podle ředitelky Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dany Daňové bude nová expozice dalším impulsem a motivací pro turisty, aby do Horní Lidče a na jižní Valašsko přijeli. "Pokud chceme přilákat do regionu další návštěvníky, je potřebné mít nezbytnou infrastrukturu," uvedla Daňová.

Obec ze svého rozpočtu uvolní na vybudování expozice deset milionů korun. Na dalších potřebných osm milionů Kč si hodlá vzít úvěr. Prvním návštěvníkům by se mohl Trezor přírody otevřít na sklonku roku 2019.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů