Pátek, 29. března 2024

V Železné Rudě se otevře nová Hadí stezka věnovaná fauně a flóře

V Železné Rudě se otevře nová Hadí stezka věnovaná fauně a flóře

Nová turistická Hadí stezka, která se bude věnovat zejména místním rostlinám a živočichům, se otevře příští rok v šumavském středisku Železná Ruda. Necelé tři kilometry dlouhá cesta povede z Gerlovy Hutě na vrchol Pancíře a hotová má být do konce května 2018. ČTK to řekl železnorudský starosta Michal Šnebergr (ODS). Během roku město připraví pro turisty i další stezky.

Stezka je jedním z výsledků přeshraničního projektu na české a bavorské straně Šumavy za zhruba 27 milionů korun, z toho na české projekty připadne 14,5 milionu korun. Kromě několika nových stezek je součástí projektu dotovaného EU například také rozšíření informačního centra v Modravě, oprava novogotické kaple v Novém Městečku, turistický webový portál či jednotné značení tras pro běžkaře v Bavorském lese. Tříletý projekt se zaměřuje na posílení cestovního ruchu, který je rozhodujícím zdrojem příjmů v oblasti, a na vytvoření společné turistické destinace. Má ale také pomoci uchovat společné přírodní a kulturní dědictví. Partnery jsou Mikroregion Šumava - západ a jeho 13 členských obcí a šest obcí bavorského svazku ILE Nationalpark Gemeinden, město Grafenau a obec Schönberg.

"Naším záměrem je především obnovit původní historickou stezku. Její součástí budou informační tabule věnované zdejší fauně a flóře a také fitness prvky, aby se turisté mohli po cestě protáhnout. I když od pádu železné opony uplynulo už 27 let, pro návštěvníky z Německa je naše příhraničí stále zajímavé," řekl Šnebergr. Kromě Hadí stezky příští rok vybuduje Železná Ruda také repliky sklářské a železné huti, které se stanou součástí dalších připravovaných stezek - sklářské a železné.

Sklářské stezky mají vzniknout na české straně Šumavy dvě a povedou po zaniklých sklárnách a po význačných lokalitách souvisejících se sklářstvím. Železná stezka se zaměří na historii těžby železné rudy v Železnorudském údolí. Kromě toho jsou součástí projektu ještě například Dřevařská stezka, Zlatá stezka a Zlatá cesta, Naučná stezka Železná opona, Stezka strážců hranice a Stezka zlatokopů či Stezka na poutní místo Křížkov Hamry.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů