Úterý, 16. dubna 2024

Čínská firma hodlá z pandího trusu vyrábět papírové kapesníky

Čínská firma hodlá z pandího trusu vyrábět papírové kapesníky

Čínské pandy jsou nejen skvělou turistickou atrakcí a jedním z nástrojů čínské diplomacie, ale nově i zdrojem pro výrobu papírových kapesníků. Přírodní rezervace v západočínské provincii S'-čchuan podepsala smlouvu s firmou, která hodlá recyklovat pandí výkaly i další odpad, který zvíře vyprodukuje, informoval zpravodajský server BBC.

Společnost chce podle místních médií pandí výkaly bohaté na bambus proměnit v papírové kapesníky, ubrousky nebo toaletní papír. Dospělý pandí jedinec denně vyprodukuje více než deset kilogramů trusu, kterému se eufemisticky říká zelené kuličky. Kromě toho za každou pandou zůstává bezmála 50 kilogramů potravinového odpadu denně: ten tvoří například nedojedený bambus. Rezervace doposud výkaly vyhazovala nebo používala jako hnojivo.

Společnost bude pandí odpad odvážet každý týden. Pandí trus následně projde recyklačním procesem o 60 krocích, který zahrnuje mimo jiné i vaření, pasterizaci a extrakci vláken.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů