Čtvrtek, 28. března 2024

Vsetín: EKIS ve městě - poradenství k úsporám energie

Vsetín: EKIS ve městě - poradenství k úsporám energie

Energetické poradenské a informační středisko (EKIS) na Vsetíně, poskytuje pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu ČR zdarma poradenství pro občany, podniky i drobné podnikatele v oblasti úspor energie a zlepšování životního prostředí. ,,Čtyři odborní poradci zájemcům zajistí bezplatné poradenství v oblasti zavádění energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie," připomíná starosta Jiří Růžička s tím, že město Vsetín se podílí na úhradě nákladů za poradenství.

Pracovníci EKIS poradí zájemcům o úsporu energií zejména v oblastech tepelných čerpadel, vytápění, využití odpadního tepla, zateplování budov, cen energií a účtování tepla, dotací, financování projektů, ale i dalších. ,,V současnosti je u majitelů rodinných domů, ale i bytových domů největší zájem v dotačním programu Nová Zelená úsporám o zateplení, obnovitelné zdroje, nízkoenergetické bydlení, fotovoltaické a solární systémy," vyjmenovává vedoucí EKIS Karel Zubek a zmiňuje i další dotační tituly: ,,Operační program životní prostředí, který je určen pro obce a města, nabízí možnosti úspory energií prostřednictvím zateplení, nízkoemisních zdrojů tepla či fotovoltaických systémů u veřejných budov."

Majitelé rodinných domů mohou zase využít dotačního programu Dešťovka, který umožňuje domácnostem úsporu pitné vody. Veřejné instituce a podnikatelé si v rámci programu EFEKT mohou zažádat o dotaci na veřejné osvětlení či obnovitelné zdroje a pro bytové domy je určen program IROP, v rámci nějž mohou získat finance na zateplení, obnovitelné zdroje, nízkoenergetické bydlení, fotovoltaické či solární systémy.

,,Pracovníci EKIS jsou připraveni pomoci žadatelům s probíhajícími dotačními programy, proto se v případě potřeby na ně obraťte a využijte jejich služeb," apeluje na fyzické osoby zástupce státní správy i podnikatele starosta Jiří Růžička.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů