Pátek, 29. března 2024

Středočeská města bojují s přemnoženými holuby

Středočeská města bojují s přemnoženými holuby

Řada měst ve středních Čechách zápasí s přemnoženými holuby. Ptáci ničí památky a fasády domů, zároveň jsou přenašeči infekcí. Kutná Hora proto plánuje instalaci odchytových klecí, Český Brod na Kolínsku zase sází na odstřely volně žijících holubů, zjistila ČTK.

V Kutné Hoře přemnožení ptáci ničí památky v historickém centru zapsaném na seznam světového dědictví UNESCO. "Otravují nám život a působí škody nejen na památkách," uvedl starosta Josef Viktora (ANO). Radní proto vybrali firmu, která po městě za téměř 150.000 korun rozmístí čtyři odchytové klece. Měly by být umístěny na půdách a střechách, kde je ptáků nejvíce. V minulosti klece instalovali například v Rakovníku nebo Mělníku. Kutnohorská radnice kdysi uvažovala i o tom, že proti přemnoženým holubům nasadí sokolníky, nakonec z toho ale sešlo.

Český Brod plánuje od konce ledna do počátku března čtyři odstřely, vždy v neděli odpoledne, kdy je menší provoz v centru města. Myslivci se zaměří mimo jiné na náměstí, okolí kostela a radnice, škol a sokolovny či areál nemocnice. Lidé by se měli během odstřelů těmto lokalitám vyhýbat. "Žádáme chovatele holubů, aby zajistili ochranu svých jedinců po dobu lovu ve svých holubnících nebo voliérách," uvedla radnice na webových stránkách. V minulosti odstřel holubů v Českém Brodě kritizovali ochránci zvířat, podle radnice byl v souladu s legislativou.

Holubi ve městech znečišťují fasády domů a přilehlé chodníky, hnízdí v okapech a plní je trusem, nelze otevírat okna kvůli jejich vlétání do objektů a nebezpečím je také zvířený prach z trusu, který roznáší bakterie, alergeny a hmyz. Městští holubi původně žili ve skalách a město jim připomíná domovské prostředí. Ptáky ve městě navíc neohrožuje přirozený predátor a mají tam dostatek potravy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů