Úterý, 19. března 2024

Ticho kolem hurikánů

Série hurikánů z loňského léta ukázala překvapivou lhostejnost amerického tisku i politiků vůči souvislostem extrémních jevů počasí.

Ticho kolem hurikánů

Na začátku své knihy Zeemě environmentalista Bill McKibben srovnává současný stav naší planety s rokem 1968. Tehdy, jak tvrdí, bylo extrémní počasí jako hurikány, dlouhotrvající sucha a silné mrazy jen odchylkou od normálu. Dnes už tomu tak není.

Tropická bouře dostane od meteorologů jméno, pokud síla jejího větru přesáhne 67 kilometrů za hodinu. O hurikánu hovoříme od 119 km/h. V Západním Atlantiku se od letošního léta vytvořilo už 13 tropických bouří, z nichž 7 bylo zároveň hurikány. V médií se nejvíce hovořilo o 4 nejničivějších: Harveym, Irmě, Josém a Marii. Zasáhly karibské ostrovy, Mexiko a jihovýchod USA.

Ničivost hurikánů v současnosti přiživují dva základní faktory: stoupání mořské hladiny a vyšší intenzita bouří. Za ně může teplotní roztažnost vody a schopnost teplého vzduchu zadržet více vody než vzduch studený. A protože teplota oceánů i vzduchu vinou uzměn klimatu roste, tyto faktory nabývají na důležitosti.

U hurikánu Harvey se počítalo s tím, že jak se bude blížit pobřeží, zeslábne. Jak vzduch, tak voda byly tou dobou ale mimořádně teplé. Harvey tak ještě zrychlil a zesílil, stal se hurikánem čtvrtého stupně (na pětibodové stupnici).

McKibben odkazuje na studii NASA z roku 2008. Podle ní od začátku používání fosilních paliv stoupla teplota Země o 1 ° Celsia, což způsobilo nárůst kupovité bouřkové oblačnosti nad oceány až o 45 %.

Nárůst teploty o 1 ° není příčinou jen tropických cyklón, ale také povodní. Více bouří znamená také více blesků, více blesků znamená více požárů. Těch výrazně přibylo třeba v Kanadě. V Britské Kolumbii letos shořelo 10 000 čtverečních metrů lesů.

Politická objednávka

Sloupkař Guardianu George Monbiot se zase podivuje nad tím, že nejen většina zpráv, ale ani oficiálních dokumentů nezmiňuje spojitost mezi vlivem člověka na změny klimatu a hurikánem Harvey. Jeho závěrem je, že takové opomenutí má nejspíše politické motivy. ,,Informovat o této bouři jako o zcela přírodním jevu znamená vyjádřit politické stanovisko," dodává.

Florida, stát, na nějž tvrdě udeřil Harvey a následně i Irma, zakázal už v roce 2015 svému vlastnímu ,,Ministerstvu životního prostředí" používat výrazy změna klimatu, globální oteplování a udržitelnost. Později se zákaz rozšířil i na ostatní složky místní vlády.

Každý další rok se zařazuje do top deseti nejteplejších let od začátku měření. Přesto guvernér Floridy Rick Scott trvá na svém.

A co víc. K cenzuře ze strany klimatických skeptiků nedochází jen na lokální úrovni, ale i na federální. Od začátku roku 2017 začaly pomalu mizet termíny klimatická změna a globální oteplování. Týká se to nejen Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), jemuž od letoška vládne milovník uhlí Scott Pruitt, ale i Ministerstva energetiky, zemědělství a zdravotnictví a sociálních služeb.

Zatímco média o vlivech klimatické změny mlčela, Donald Trump opouštěl Pařížskou klimatickou dohodu. Spojené státy jsou přitom jedním ze států, které nejvíce připívají k překračování planetárních mezí. Srovnání ekologické stopy obyvatel jednotlivých zemí zase ukazuje, že kdyby všichni spotřebovávali jako Američané, potřebovali bychom 4 planety. Přestože tu žije jen asi 5 % světové populace, stále je to země, která udává trendy.

Zájmy klimatologů

Žurnalismus, politika a ekonomické zájmy se prolínají. Aby such, tropických bouří a požárů nepřibývalo, měla by veřejná správa reprezentující kolektivní zájmy všech občanů, regulovat emitenty skleníkových plynů, odebrat dotace producentům fosilních paliv... Novinářská obec by měla srozumitelným způsobem zprostředkovávat veřejnosti poznatky klimatické vědy, aby tak informovaná veřejnost mohla vytvářet na politiky tlak.

Z nějakého důvodu k jednomu ani k druhému ale nedochází. Čím to může být? Z 25 největších společností světa se 8 zabývá těžbou fosilních paliv a 1 výrobou automobilů. Lobbyistické skupiny, které by reprezentovaly zájmy klimatologů s takovou ekonomickou silou nemohou soupeřit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů