Středa, 24. dubna 2024

Mezinárodní cyklokoridor má propojit Prahu s Vídní, Berlínem a Kodaní

 Plánovaný koridor má mít celkovou délku zhruba 1 500 kilometrů.

Mezinárodní cyklokoridor má propojit Prahu s Vídní, Berlínem a Kodaní

Využít chce existující evropské a národní cyklotrasy. Jak propojit cyklistické trasy mezi Kodaní, Berlínem a Vídní aktuálně řešilo mezinárodní setkání českých, rakouských a německých partnerů, pořádané v Praze Nadací Partnerství ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy.

,,Česko může z podobného koridoru jen získat, podobně jako v železniční či silniční dopravě je naše země nejen důležitou cykloturistickou cílovou destinací, ale i tranzitní zemí pro vyspělé cyklistické destinace jako Německo, Dánsko a Rakousko," říká Daniel Mourek z Nadace Partnerství, člen EuroVelo councilu Evropské cyklistické federace.

Cyklokoridor v Česku využije málo používané trasy

Budoucí cyklokoridor by měl využít trasy EuroVelo 4, EuroVelo 7 a EuroVelo 13. Dále cyklostezku Odra - Nisa v Německu a Česku, Greenway Jizera a Greenways Praha Vídeň.

Jedním z cílů plánovaného propojení je i využití zatím méně frekventovaných cyklotras v Česku. Ty přitom patří u našich sousedů k TOP 10 nejoblíbenějším trasám. Příkladem je cyklostezka Odra - Nisa nebo Greenway Jizera v Libereckém a Středočeském kraji s propojkou až do Prahy.

Součástí cyklokoridoru se má stát i nejstarší dálkové cyklotrasa u nás Greenways Praha - Vídeň. Ta byla jako první dálkové cyklotrasa proznačena již před více než 20 lety, v roce 1996.

Podle Mourka například v železniční dopravě Česko ztrácí pozici tranzitní země kvůli pomalému spojení či rušení nočních vlaků na relaci Vídeň - Berlín. Plánovaný cyklokoridorem by mohl přispět k tomu, že Česko zůstane propojkou mezi těmito destinacemi.

Kodaň - Berlín - Praha - Vídeň

,,Během naší spolupráce s centrálou cestovního ruchu Meklenburska-Pomořanska a s českými partnery se snažíme o rozšíření cykloturistického produktu Kodaň - Berlín o Prahu a Vídeň a o propojení s dolnorakouským systémem dálkových cyklotras," doplňuje Prof. Christoph Madl, MAS, ředitel dolnorakouské centrály cestovního ruchu Niederösterreich-Werbung.

V případě největší spolkové země Rakouska půjde i o zapojení nejznámější dálkové cyklotrasy v Dolním Rakousku - Dunajské stezky (EuroVelo 6) a česko-rakouské evropské trasy EuroVelo 13 - Stezky Železné opony.

Cyklokoridor Kodaň - Berlín - Praha - Vídeň by měl nabídnout i konkrétní cykloturistické produkty šité na míru jednotlivým cílovým skupinám a jednotný marketing.

Fotogalerie

Mapa evropských tras CykloVelo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů