Čtvrtek, 28. března 2024

Atos spustil první projekt digitální vertikální městské farmy na světě

Atos, globální lídr v digitální transformaci, získal z francouzského mezirezortního programu zdroje na vývoj projektu Digital Urban Farming, první digitální městské farmy.

Atos spustil první projekt digitální vertikální městské farmy na světě

Atos bude stát v čele konsorcia, mezi jehož další členy patří startup Ferme Urbaine Lyonnaise (Lyonská městská farma) a laboratoř LIRIS z Národního institutu aplikovaných věd v Lyonu.

Vertikální farma přináší možnost pěstovat výrazně více potravinářských produktů ve vrstvách anebo vertikálních strukturách. To umožní dostat zemědělské zdroje blíže k městům a obcím anebo kompenzovat nedostatek orné půdy v nehostinném prostředí.

Tato oblast se prudce rozvijjí1. Nyní bude navíc moct těžit z nejmodernějších digitálních řešení Atosu, která spojují datovou analýzu, principy Industry 4.0 a precizní zemědělství. Cílem je využít surová data, maximálně je vytěžit a na tomto základě nabídnout nové a inovativní služby jako je například:

  • Asistovaná údržba. Operátor používá touchpad vybavený virtuální realitou na diagnostiku a řešení problémů.
  • Prediktivní údržba - umožní včasné varování. V případě hrozící poruchy se spustí alarm anebo toto řešení pomůže operátorům při odhadu zbývající životnosti součástek s cílem předpovědět poruchy a optimalizovat výrobu;
  • Optimalizace a implementace metod pěstování plodin. Jde o soubor vědeckých podmínek, které umožňují plodinám vyvíjet se. Datová analýza umožní identifikovat takové metody, které přinesou nejlepší výsledky.

Laurence Ponsonnetová, ředitelka Atos pro region Rhone-Alpes-Auvergne, řekla: ,,Cílem projektu Digital Urban Farming není jen digitalizace, správa a optimalizace na dálku. Získané zkušenosti a vědomosti umožní implementaci nových modelů využití dat pro ještě ekologičtější zemědělství."

Inovace je základem strategie Atosu všude, kde působí. Ve francouzském regionu Auvergne-Rhone-Alpes má společnost 2000 zaměstnanců ve městech Lyon, Grenoble a Clermont-Ferrand. Jak tento projekt ilustruje, vždy se snaží být pevně spjatý s místní ekonomikou a zároveň těží z globálního dosahu Atosu a zkušeností z celého světa.

1 Podle zprávy Allied Market Research, publikované v květnu 2017, se sektor vertikálního zemědělství v nejbližších letech zčtyřnásobí z 1,5 miliardy eur v roce 2016 na 6,5 miliardy v roce 2023.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů