Úterý, 19. března 2024

Přírodopisný dokumentární cyklus Na vlastní nohy nabídne osm cest

Přírodopisný dokumentární cyklus Na vlastní nohy nabídne osm cest

Putování po zajímavých i tajemných místech celého světa nabídne přírodní dokumentární cyklus Na vlastní nohy režiséra a scenáristy Rudolfa Havlíka. První díl s názvem Apokalypsa, který diváky zavede na souostroví Špicberky, uvede Česká televize 31. ledna. Svůj hlas osmidílnému cyklu propůjčil Ondřej Vetchý v roli vypravěče. Novináře o tom dnes informoval autor projektu Havlík, který v něm vystupuje i jako průvodce.

Havlík už předtím zúročil zkušenosti a zážitky z cest ve svých textech, za které byl v roce 2007 oceněn jako Blogger roku, i ve svém prvním hraném debutu Zejtra napořád.

V dokumentárním pořadu Na vlastní nohy se snaží inspirovat diváky k cestám do netradičních turistických destinací a nabídnout neobvyklý pohled na krajinu i její genius loci. "Chci ukázat, že se lidé mohou vydat po našich stopách a zažít úžasná dobrodružství sami, na vlastní kůži, nebo - lépe řečeno - na vlastní nohy," uvedl.

První díl zájemce zavede na Špicberky do místních opuštěných uhelných dolů a na českou polární výzkumnou stanici. V dalších dílech se diváci podívají například k Soutěsce Tygřího skoku na Tibetské náhorní plošině nebo na indonéskou sopku Agung ve chvíli, kdy se probouzela k životu.

"Od jiných dokumentů podobného typu se tento cyklus liší meditativní náladou a také tím, že autor projektu je spíše než cestovatelem jakýmsi poutníkem, který se vydal do říše starých příběhů, fantazie a přírody," řekla kreativní producentka Alena Müllerová.

Cestovatel a filmař Havlík se ve svých dokumentech dotýká také ekologických otázek, nicméně zdůrazňuje, že jde o jeho osobní poznatky a názory. "Myslím si, že by se lidé na svých cestách měli chovat slušně, měli by více zapojit mozek a snažit se pomáhat, když je to potřeba nebo když mají tu možnost. Aby se na svých cestách učili. Protože jedině vzdělání dokáže změnit náš pohled nejen na ekologii a udržitelnost zdrojů, ale na společnost, lidstvo, přírodu a vůbec na všechno," řekl.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů