Pátek, 19. dubna 2024

Lovosice mají osm zabudovaných kontejnerů do země, další chystají

Lovosice mají osm zabudovaných kontejnerů do země, další chystají

Město Lovosice na Litoměřicku instaluje kontejnery zabudované částečně do země. Zvyšuje se tím kapacita místa pro směsný komunální odpad, a znemožněno je tak probírání věcí u popelnic a v nich. Prvních osm stanovišť už funguje, na vybudování dalších zapuštěných stání se připravuje projekt. ČTK to dnes řekla mluvčí lovosické radnice Ivana Kocánková.

Podzemní nádoby ušetří prostor na ulici, kde zůstane místo kontejneru jen box o velikosti odpadkového koše. "Ten slouží jako plnicí otvor a je konstruován tak, že se do něj dá odpad jen vhazovat, tím pádem brání nejrůznějším 'sběratelům' v tom, aby se ve smetí přehrabovali a vyhazovali je ven," uvedla Kocánková. Odpadá také nebezpečí převržení kontejneru i s obsahem.

Částečně zapuštěné kontejnery jsou na místech, kde dosud stály popelnice, neboť radnice se snažila neprodlužovat lidem docházkovou vzdálenost k nádobám na odpad, ne vždy se jí to ale povedlo. Úřad vybíral zároveň místa, kde už nebylo místo na povrchu pro další popelnice.

Umístěním kontejnerů pod zem se zvýší kapacita pro separaci odpadů podle Kocánkové o 68 metrů krychlových proti dosavadnímu stavu, kontejnery jsou totiž o něco větší. Z ulic zmizí zhruba 83 klasických kontejnerů.

"Docházková vzdálenost k zapuštěným kontejnerům může sice být o něco vyšší než ke klasickým, na druhé straně však by toto mělo být vyváženo vyšší hygienou sběrných míst. V podzemí zůstává třesk vhazovaného skla, chlad podzemí brzdí rozkladné procesy a udržuje zápach na minimu," uvedla Kocánková.

Popelnice a kontejnery, které z vybraných ulic zmizí, uvolní místa pro parkování. Náklady na zbudování osmi částečně zapuštěných kontejnerových stání činily 5,2 milionu, 85 procent pokryla dotace. "Drobné nedodělky u vybudovaných stání budou dokončeny v lepších klimatických podmínkách v průběhu jara tohoto roku," doplnila mluvčí.

V budování obdobných kontejnerů bude město pokračovat, v současnosti se připravuje projekt na dalších osm až deset takových stání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů