Pátek, 19. dubna 2024

EK znovu šetří nedovolené argentinské subvence na dovoz bionafty

EK znovu šetří nedovolené argentinské subvence na dovoz bionafty

Evropská komise znovu prošetří údajné nedovolené argentinské vládní subvence na dovoz bionafty. Podle dnešního evropského věstníku tak reaguje na prosincovou stížnost Evropské rady pro biopaliva (EBB). Evropská unie v minulosti uvalila na dovoz bionafty z Argentiny vysoké clo, ale jihoamerická země se proti tomuto kroku úspěšně bránila u Světové obchodní organizace (WTO).

Argentina je spolu s Indonésií hlavním producentem a vývozcem bionafty na světě a bývala hlavním dodavatelem bionafty do EU. EU v roce 2013 uvalila antidumpingová cla na dovoz bionafty z obou zemí s odůvodněním, že údajně vyvážejí do EU bionaftu pod výrobními náklady. Argentina se kvůli tomu obrátila na WTO.

Ta jí dala za pravdu a EU se jejímu rozhodnutí podřídila. Sazby z roku 2013 v září 2017 snížila na 4,5 až 8,1 procenta z 22 až 25,7 procenta.

Věstník uvádí, že komise nyní nalezla dostatek důkazů, aby mohla uznat oprávněnost stížnosti EBB. Argentinští dovozci tak údajně těží z uměle nízkých cen služeb a surovin, jako je sója, zvýhodněných půjček nebo odpouštění daní.

Šetření může trvat až 13 měsíců. Evropská unie je oprávněná zavést už po devíti měsících prozatímní cla, připomněla agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů