Sobota, 20. dubna 2024

Do Českého středohoří půjdou miliony na krajinu i vzdělání

Do Českého středohoří půjdou miliony na krajinu i vzdělání

Agentura ochrany přírody a krajiny zahájila v Ústeckém kraji projekt Life, ve kterém CHKO České středohoří podpoří například obnovu neobhospodařovaných pozemků, tradiční pastvu či zintenzivnění péče o chráněné živočichy. Na projekt je určeno 60 milionů korun, řekla ČTK PR manažerka státní agentury Jana Bohuňková.

Podle správy CHKO se projekt dotkne území o rozloze 277 hektarů a měl by krajině navrátit původní ráz. "Přímými dotacemi podpoříme mimo jiné farmáře a zemědělce, kteří budou hospodařit na svých pozemcích k přírodě ohleduplně, a pokud budou mít zájem, pomůžeme jim získat regionální značku pro jejich produkty," uvedl ředitel správy CHKO České středohoří Petr Kříž. Ochránci přírody si od tohoto slibují i rozvoj šetrné turistiky nebo ekologické hospodaření místních farmářů.

Lokalit, kterých se projekt týká, je 19. "Plánovaná opatření promění hlavně centrální části CHKO České středohoří, které jsou součástí evropské soustavy Natura 2000 jako evropsky významné lokality. Jedná se o Bílé stráně u Litoměřic, Borečský vrch, Holý vrch u Hlinné, Košťálov, Lipskou horu, Lovoš, Milešovku, Portu Bohemicu a Radobýl," doplnila manažerka projektu Gabriela Kubátová. Dalšími, menšími lokalitami budou například Dolní Zálezly na Ústecku nebo stráně pod Lovošem. Agentura v těchto místech podpoří mimo jiné odstranění nežádoucích dřevin nebo tradiční pastvu a kosení.

Součástí projektu je i vzdělávání pro laickou a odbornou veřejnost. "Ve spolupráci s okolními obcemi připravujeme například zajímavé programy pro rodiny s dětmi, jejichž cílem je mimo jiné prohlubovat vztah k přírodě v jejich nejbližším okolí," dodala Kubátová. Projekt do budoucna doplní i nová mobilní aplikace průvodce po Českém středohoří, která lidem ukáže různá zajímavá místa.

Ochránci přírody mají s podobnými projekty zkušenosti z minulosti. Vloni skončil projekt na obnovu teplomilných společenstev a druhů Stepi Lounského středohoří. Díky němu se povedlo zvýšit počty chráněných rostlin a živočichů, například sysla obecného.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů