Čtvrtek, 28. března 2024

Obyvatelé Zlínského kraje vytřídili nejvíce odpadu v zemi

Obyvatelé Zlínského kraje vytřídili nejvíce odpadu v zemi

Obyvatelé Zlínského kraje vytřídili ve srovnání s jinými kraji České republiky v roce 2016 nejvíce komunálního odpadu. Podíl odděleně sbíraných složek, jako je papír, sklo či plasty, činil v kraji 19,9 procenta, republikový průměr byl 14,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Za Zlínským krajem skončilo hlavní město Praha se 17,3 procenta vytříděného odpadu. Nejméně třídili lidé v Ústeckém a Středočeském kraji, podíl odděleně sbíraných složek tam činil shodně 12,3 procenta.

Obyvatelé Zlínského kraje vyprodukovali předloni 314 kilogramů komunálního odpadu na obyvatele, což bylo méně než republikový průměr, který činil 339 kilogramů na obyvatele. Nejméně odpadu vyprodukovali lidé v Libereckém kraji, a to 302 kilogramů na osobu. Nejvíce odpadu vyrobili obyvatelé ve Středočeském kraji, 397 kilogramů na osobu.

Produkce komunálního odpadu ve Zlínském kraji se mírně zvýšila, předloni činila 183.297 tun, o rok dříve 174.800 tun a v roce 2014 180.322 tun. Odpovídá tomu i množství odpadu přepočtené na obyvatele kraje, v roce 2015 to bylo 299 kilogramů na jednoho obyvatele, o rok dříve 308 kilogramů.

Na běžný svoz předloni připadlo 100.735 tun komunálního odpadu, na svoz objemného odpadu 20.687 tun a na odděleně sbírané složky 36.520 tun odpadu.

"Na třídění odpadů v kraji je v rozpočtu vyčleněno 792.000 korun. Jedná se zejména o pokračování projektu se společnostmi EKO-KOM, ASEKOL a ELEKTROWIN, který je zaměřen na rozvoj tříděného sběru využitelných složek komunálního odpadu v obcích, informovanosti obyvatelstva a rozšíření stávající sítě sběrných míst tříděného odpadu včetně fyzického rozvoje sítě kontejnerů na tříděný odpadů ke sběru elektrozařízení," řekla dnes ČTK mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

V kraji bylo loni přes 14.000 kontejnerů na tříděný odpad, což bylo dvakrát více než před deseti lety. Nejvíce bylo nádob na plasty a sklo. Postupně se snižuje docházková vzdálenost ke kontejnerům, na jedno stanoviště nádob na separovaný sběr loni připadalo průměrně 150 obyvatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů