Pátek, 19. dubna 2024

Ostrava rozšiřuje počet vozidel s alternativním pohonem

Ostrava rozšiřuje počet vozidel s alternativním pohonem

Ostrava rozšiřuje počet vozidel na alternativní pohon, kterých aktuálně magistrát, městské obvody a městská policie využívá 33. Strážníci dnes získali další dva automobily na stlačený zemní plyn a do tří městských částí (Radvanice a Bartovice, Slezská Ostrava a Hrabová) míří čtyři elektromobily, řekl dnes novinářům primátor Tomáš Macura (ANO).

Za nákup šesti ekologických vozidel město zaplatilo 3,96 milionu korun, z toho dotace z ministerstva životního prostředí byla 900.000 korun. "Stále neuspokojivý stav kvality ovzduší nás vede k využití všech možností, jak situaci zlepšit. Jedním z nich je i urychlená ekologizace vozového parku města," míní Macura.

K novým šesti vozidlům přibude nejpozději do konce letošního října dalších 15 aut na ekologický pohon. Už v březnu získá dva elektromobily magistrát. Dalších 13 vozů s pohonem CNG pro Městskou policii Ostrava bude dodáno letos na podzim. V říjnu by tak v Ostravě mělo být 48 ekologických vozidel.

"Abychom k zapojení do tohoto projektu motivovali i městské obvody, nabídli jsme jim vedle státní dotace i příspěvek ve výši 200.000 korun na každý automobil z městského Fondu životního prostředí," uvedla náměstkyně pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Na konci února chce město předložit žádost o nákup dalších 20 vozidel na alternativní pohon. V případě, že by se mu podařilo uspět a získat podporu z národního programu Životní prostředí, mohlo by už příští rok jezdit ve městě 68 nízkoemisních vozidel.

Primátor řekl, že podobné záměry má město i u městské hromadné dopravy. Dopravní podnik už dříve deklaroval, že se do roku 2020 chce zbavit dieselových autobusů a jeho vozový park by tak měl být založen jen na elektřině a CNG.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů