Úterý, 19. března 2024

Ostrava vyhlásila ekologickou soutěž pro základní školy

Ostrava vyhlásila ekologickou soutěž pro základní školy

Ostrava vyhlásilo ekologickou soutěž pro týmy ostravských základních škol s názvem Nebuď LAMA, buď eco-friendly. Akce je součástí kandidatury města na Evropské zelené město 2020. Soutěžní týmy mají za úkol natočit třeba videospot či připravit prezentaci na jedno z šesti témat, řekla dnes novinářům náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová (ANO).

Dvě vítězné školy získají peníze na modernizaci školních budov, mimo to mohou ceny získat i sami žáci. Soutěžní tým může mít maximálně pět členů a tvořit může třeba na téma můj domácí recyklovaný výrobek nebo další témata zaměřená mimo jiné na plýtvání.

Příspěvky bude hodnotit nejen porota, ale i veřejnost, a to hlasováním na facebooku. Do soutěže se mohou zapojit všechny základní školy na území Ostravy zřízené městem, které sídlí v budovách ve vlastnictví města. Uzavírka soutěže je 29. března.

Dva nejlepší týmy vyhrají úpravu své školy, která se bude týkat například regulace otopné soustavy, modernizace osvětlení nebo klimatizačních systémů nebo třeba doplnění protihlukových opatření a podobně.

Kandidaturu na titul Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020) Ostrava oznámila loni v červnu při zahájení šesté ministerské konference Světové zdravotnické organizace (WHO). Uspět v soutěži hned napoprvé se ještě nikomu nepovedlo. Město se inspirovalo úspěchem německého Essenu, který je městem s podobnými problémy jako Ostrava. Soutěž hodnotí nejen aktuální stav životního prostředí, ale především vývoj v posledních pěti až deseti letech a také opatření připravená pro následující tři roky. Hodnotí se 12 oblastí, mezi nimiž je například kvalita ovzduší, hluk, hospodaření s vodou či nakládání s energiemi.

Na jaře by mohl být vyhlášen užší výběr kandidátů, vítězné město pro rok 2020 pak Evropská komise zřejmě vyhlásí v polovině roku. Držiteli titulu jsou například Stockholm, Hamburk, Nantes či Lublaň. O titul se Ostrava uchází spolu s dalšími 12 městy, mezi nimiž je například Vratislav, Budapešť, Lisabon či Reykjavík.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů