Úterý, 19. března 2024

Kvůli africkému moru prasat chystá Německo cvičení s Polskem

Kvůli africkému moru prasat chystá Německo cvičení s Polskem

Spolkové země na východě Německa v nadcházejících dnech uspořádají společné cvičení s Polskem, v rámci kterého by se měly prověřit krizové plány pro případ šíření afrického moru prasat. Po schůzce se zástupci spolkových zemí to dnes řekl dosluhující německý ministr zemědělství Christian Schmidt. Berlín se v posledních týdnech snaží zabránit rozšíření nemoci, kterou se kromě divokých prasat v Polsku nakazila také zvířata na Zlínsku.

"Vypuknutí (afrického moru prasat) by mělo značné hospodářské dopady," řekl Schmidt po krizové schůzce v Berlíně. Pokud nemoc na německé území přes všechna preventivní opatření pronikne, bude podle ministryně zemědělství spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Christiany Schulzeové Föckingové nutné "dotčenou oblast okamžitě neprodyšně uzavřít".

Podle odhadu německého zemědělského svazu by vypuknutí afrického moru prasat mohlo Německu působit ztráty dvě až tři miliardy eur ročně (50,8 až 76,2 miliardy Kč).

Německé úřady situaci kolem afrického moru prasat sledují už delší dobu se zvýšenou ostražitostí v obavě, že by mohla být nemoc zavlečena z České republiky či z Polska. Zatím v Německu žádný případ nákazy zaznamenán nebyl. Minulý týden německá vláda nařízením zrušila dobu hájení divokých prasat, která mohou být přenašeči infekce.

Africký mor prasat není člověku nebezpečný, kromě divočáků ale zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína. V polovině loňského července české úřady nařídily celoroční intenzivní lov divokých prasat, a to i na místech, kde dosud nebyl povolen. V ohnisku nákazy povolili veterináři jejich odlov v září. Očkovací látka proti viru neexistuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů