Pátek, 29. března 2024

Praha 8: Pohotovostní úklidová četa

Praha 8: Pohotovostní úklidová četa

MČ Praha 8 chce zlepšit vzhled veřejného prostoru pomocí nové služby. Po území Prahy 8 se bude každý pracovní den nad rámec běžné údržby pohybovat skupina pracovníků, kteří budou uklízet nepořádek nahlášený občany na konkrétních místech. Radnice tím reaguje na stížnosti občanů.

,,Pracovníci provádějící úklid jsou přímo zaměstnanci městské části, konkrétně odboru životního prostředí. Nemusíme tedy pro nahlášený úklid složitě objednávat externí firmu, ale můžeme jej provést vlastními silami. Cílem je, aby úklid proběhl v řádu jednotek hodin od nahlášení nepořádku," vysvětluje místostarosta Matěj Fichtner (ANO).

Pracovníci mají k dispozici osobní ochranné pomůcky, odpovídající pracovní nástroje a malé nákladní vozidlo. Nyní se jedná o pilotní projekt, který má v malém měřítku ověřit, zda službu občané budou vnímat pozitivně. Pokud se ukáže, že je o službu velký zájem, chce se radnice v dalším období věnovat zkvalitňování a rozšiřování služby, např. také zapojit veřejně prospěšné práce odsouzených osob.

,,Předpokládáme, že využijeme koncept smart cities a zapojíme tuto službu i do tzv. systému hlášení závad. V praxi by to mělo vypadat tak, že občan v chytrém telefonu vyfotí nepořádek a se svým komentářem jej pomocí speciální aplikace pošle na radnici. Za několik hodin by mu měla přijít fotografie, kde je nepořádek uklizen," dodává místostarosta Fichtner.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů