Pátek, 29. března 2024

Budoucnost dopravy budou poprvé vymýšlet i dětští hackeři

Budoucnost dopravy budou poprvé vymýšlet i dětští hackeři

Největší český hackathon vypukne o víkendu 6.-8. dubna 2018 v DigiLab ŠKODA AUTO v pražských Holešovicích. Mezinárodní týmy programátorů a inovátorů se letos zaměří na zlepšení mobility. Po celé tři dny budou bez minuty spánku řešit například témata carsharingu, autonomních vozidel, elektromobility, zlepšení ovzduší ve městech apod. Nově se představí i týmy složené z malých dětí.

Na třídenní akci CEEHACKS Smart Mobility Hackathon Prague 2018 bude celkem 20 tříčlenných týmů, které jsou složeny z vizionáře, designéra a programátora. Vizionář přichází s nápadem, designér zajistí, aby se lidem řešení líbilo, a programátor vytvoří funkční prototyp nového produktu nebo služby, například mobilní aplikace. Se vším pomáhají zkušení mentoři, letos mezi nimi budou například ekonom a bývalý statní tajemník Tomáš Prouza, profesor kybernetiky na ČVUT v Praze Michal Šebek a v odborné porotě zasedne například specialista na digitalizaci ve společnosti ŠKODA AUTO Andre Wehner.

,,Účastníci hackathonu pocházejí z odlišných prostředí a zemí a jinak by se ani neměli možnost potkat. Díky tomu můžou vznikat skutečné inovace a to v mnohem kratším čase. Na co byste normálně potřebovali měsíce, dokážou naše týmy vyřešit za pár dní," přibližuje Tomáš Studeník, organizátor pražského Hackathonu a zakladatel CEE Hacks.

Týmy budou letos navrhovat inovace ve 12 kategoriích týkajících se mobility. Jedno z témat je alternativní mobilita, čili například car-sharing, bike-sharing, ale i navigace pro pěší. Dalšími tématy jsou třeba senzory ve vozidlech a chytré parkování, bezemisní mobilita a snižování znečištění z dopravy, eko jízda, ale i navrhování zlepšení v oblasti autonomní dopravy a bezpečnosti jízdy. Všechna témata jsou ZDE. Novinkou letošního ročníku jsou také dětské týmy složené z České republiky. Budou například navrhovat, jak pro ně samotné zlepšit zážitek z jízdy.

Už nyní jsou na hackathon přihlášeni lidé z celého světa a to z Česka, Velké Británie, Mexika, Izraele, Pakistánu, Švédska, Číny, Estonska, Indie a Německa. Přihlášky je možné podávat do 15. března 2018. Na konci akce odborná porota za přítomnosti primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové udělí vítězům desítky cen včetně hlavní výhry 5 000 EUR. Některé účastníky čeká také nabídka spolupráce s největšími světovými firmami a především možnost uskutečnit svůj nápad nejen v hlavním městě.

Loni se účastnilo 173 lidí z 13 zemí, pomáhalo jim 50 mentorů. Mezi navrženými inovacemi bylo například zrychlení nástupu do metra studenty ČVUT v Praze, díky čemuž města ušetří miliony. Tým s programátory z Německa, Velké Británie a Polska zase zaujal svým návrhem na dobíjení elektromobilů přímo z jednoho auta do druhého bez nutnosti použití dobíjecích stanic. Dalším úspěšným návrhem bylo dovybavení stožáru veřejného osvětlení ve městech zvukovými senzory, které by dokázaly rozeznat zvuk hrajících si dětí a zpomalit dopravu přijíždějících aut.

Co je hackathon:

Hackathon je většinou několikadenní akce, při níž programátoři a inovátoři pracují na vyřešení nějakého zadaného úkolu. Název vznikl od slov hack a marathon. CEEHACKS Smart Mobility Hackathon Prague 2018 je největším českým hackathonem jak co do počtu účastníků, tak pokud jde o výši odměn pro soutěžící. Na akci samotné je zajištěn dostatek jídla a pití, zdravotník, relaxační zóna včetně masáží a desítky mentorů - zkušených odborníků, kteří pomáhají týmům vypracovat řešení použitelné v praxi. Pracují přitom s reálnými daty pro Prahu získanými z dopravních systémů, satelitů, jízd taxíků, jízdních řádů a řady senzorů hluku či škodlivých zplodin po hlavním městě. Po 48 hodinách intenzivní práce bez spánku týmy své řešení představí před odbornou porotou a obecenstvem a nejlepší nápady si odnesou některou z desítek cen a dostanou od partnerů nabídku nápad obchodně dotáhnout a dostat jej do světa.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů