K oslavám Velikonoc patří rovněž i zelená barva...
Velikonoce mají zelenou
Význam zelené barvy bývá vykládán jako barva přírody, symbol růstu, života a podobně. Proto by neměla chybět ani na svátečním stole.
Hrášková polévka s fenyklem
Ingredience:
- 2 cibule
- česnek
- mražený hrášek 1 balení
- 2 fenykly
- bujon DIETESSE.3
Postup:
Na olivovém oleji orestujte cibulku, česnek, hrášek a dva nakrájené fenykly. Zalijte vodou, přidejte bujon bez soli DIETESSE.3 a duste do měkka. Hotovou polévku rozmixujte, můžete ozdobit vajíčkem, bílým jogurtem a čerstvými bylinkami.
Velikonoční nádivka
Suroviny:
160 g kváskového žitného chleba, 200 ml polotučného mléka, 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť), 250 g šunky 95 % masa, 100 g nahrubo nastrouhané mrkve, svazek jarní cibulky, 60 g baby špenátu, 10 g bazalky, 1 bílý jogurt do 3 % tuku, 2-3 stroužky česneku, 20 g másla, 1/2 prášku do pečiva, 1/4 lžičky muškátového květu.
Postup: Chleba nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Ve vedlejší míse smíchejte šunku, mrkev, pokrájenou nať z jarní cibulky, nahrubo nasekaný špenát, bazalku, muškátový květ, česnek s bílým jogurtem a žloutky. Ke směsi přidejte namočený chléb a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků a kypřící prášek. Připravenou nádivku přendejte do pekáče o velikosti 25 x 35 cm vyložený pečícím papírem a navrch nádivky položte vločky másla. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 40 minut.
Šumavský králík
Suroviny na 4 porce:
? celý králík
? cibule
? bobkové listy
? 6 zrnek pepře
? lžička kmínu
? 4 stroužky česneku
? kořenová zelenina (mrkev, petržel...)
? sůl
? máslo
? 2 balení špenátu
? stroužek česneku
? lžíce olivového oleje
Postup:
Králíka potřete česnekem utřeným se solí a máslem, vložte do pekáče společně s cibulí, kořenovou zeleninou, pepřem a bobkovými listy. Podlijte 1 dl horké vody a přikryjeme alobalem nebo víkem pekáče. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 200 °C půl hodiny. Poté potřete výpekem a pokračujete v pečení při mírnější teplotě dalších 20 minut. Na posledních 15 minut odstraňte alobal nebo víko. Na oleji zpěňte cibulku, po jejím zezlátnutí přidejte nakrájený stroužek česneku a osmahněte, přidejte špenát a duste, přidejte pepř a sůl.
Přílohou mohou být zelné placky.
Zelné placky
? cca 500 g kysaného zelí
? 3 vejce
? 100 g špaldové mouky špetka soli a pepře
Všechny suroviny smíchejte na husté těsto. Na plechu vyloženém pečícím papírem a potřeném olivovým olejem vytvarujte z těsta placky a pečte na 180 °C, dokud nejsou placky hotové a krásně zlaté.
Velikonoční muffiny bez mouky
Suroviny na 12 muffinů:
? 400 g červených fazolí v konzervě
? 2/3 kypřícího prášku bez fosfátů
? 2 lžíce medu
? 3 lžíce pudingu SLIMBEL příchuť čokoláda s pomerančem
? 2-3 lžíce kustovnice
? koření do perníku
? 2 vejce
? jogurtová tyčinka SLIMBEL SYSTEM na ozdobu
?
Postup: Fazole propláchněte vodou a rozmixujte dohladka. Vejce prošlehejte s medem, přidejte rozmixované fazole, koření do perníku, puding SLIMBEL a kypřící prášek. Vše znovu prošlehejte a nakonec přidejte kustovnici. Pečte na 160 °C cca 40 minut, 5 minut před dopečením ozdobte muffiny na kostičky nakrájenou tyčinkou SLIMBEL.
Fenyklový salát
Ingredience na 2 porce:
2 fenykly, 4 lžíce zakysané smetany (sójové, kokosové nebo jogurtu), 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, bylinková sůl
Postup:
Fenykl očistíme, omyjeme a necháme dobře okapat, pokrájíme na tenké lupínky. Košťál uprostřed můžeme předtím vyjmout. Nať nadrobno posekáme. Ze smetany či jogurtu, citronové šťávy, oleje, octa a soli připravíme zálivku a promícháme s fenyklem. Rozdělíme do misek či na talíře a posypeme sekanou natí.
Text: Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.natuhrouse-cz.cz
Foto: Ing. Petr Kouble
Recepty: NATURHOUSE
Dobrou chuť!
Více zdravých receptů na www.naturhouse-cz.cz a https://www.youtube.com/playlist?list=PLN7RIJVCnDpZl7dNZJGlQQ96lbyFHmEXX