Sobota, 20. dubna 2024

Před deseti lety byla zpřístupněna jeskyně Výpustek

Před deseti lety byla zpřístupněna jeskyně Výpustek

Před deseti lety, 10. března 2008, byla v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras oficiálně zpřístupněna jeskyně Výpustek, která ukrývá unikátní vojenský protiatomový kryt. Jeskyně leží v někdejším vojenském areálu, je pátou veřejnosti zpřístupněnou jeskyní v Moravském krasu.

Jeskyně se nachází v údolí Křtinského potoka mezi Křtinami a Adamovem. Okolí jeskyně bylo dlouho přísně střeženým vojenským prostorem. Jeskyně byla známá již od nepaměti, osídlena byla již před 15.000 lety. První zprávy o ní pocházejí z roku 1608, kdy byla jeskyně popisována jako Dračí jeskyně nedaleko Křtin. Jeskyně byla posléze podrobně zmapovaná a prozkoumaná v 19. století Hugem Salmem a později Karlem Absolonem.

Na začátku 20. století se v jeskyni těžily fosfáty, před druhou světovou válkou zde armáda skladovala munici a v roce 1943 zde nacisté vybudovali podzemní továrnu, kde se vyráběly části leteckých motorů. Po válce zůstala jeskyně opuštěná, zdevastovaná a víceméně volně přístupná. V roce 1961 se sem opět vrátila armáda, která zde vybudovala obří protiatomový kryt. Utajovaný objekt byl armádou opuštěn v prosinci 2001 a koncem roku 2006 byla jeskyně předána Správě jeskyní České republiky.

V jeskyni, která již byla několikrát rozšířena, se pořádají koncerty. Teplota se v ní pohybuje trvale mezi sedmi a devíti stupni Celsia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů