Úterý, 16. dubna 2024

Projekt ochrany dudka chocholatého přinesl první výsledky

Projekt ochrany dudka chocholatého přinesl první výsledky

Jeden zahnízděný pár a čtyři mláďata jsou prvním výsledkem programu brněnské zoo na ochranu dudka chocholatého. Ochranáři loni umístili do přírody 15 dudníků, tedy speciálních ptačích budek určených pro dudky, kteří jsou v Česku silně ohroženým druhem.

"Dudky chocholaté jsme se rozhodli chránit, protože v České republice žije a hnízdí pouze 70 až 140 párů těchto opeřenců," uvedl kurátor chovu ptáků Zoo Brno Petr Suvorov. Hlavní příčinou nízkého počtu dudků je ztráta přirozeného životního prostředí a nevhodné zemědělské hospodaření.

Dudci obývají otevřenou krajinu luk a pastvin se skupinami stromů nebo řidšími lesy, kde nacházejí dutiny ke hnízdění. Jejich zobák není uzpůsoben k tesání jako třeba u datla, dudci proto musejí obsazovat prázdné dutiny, které už v krajině jsou. Ochranáři proto na jižní Moravě vytipovali pět lokalit a umístili tam dudníky, aby ptákům poskytli nová hnízdiště. Pozitivní zkušenosti mají s touto technikou v Rakousku.

Letos se ochránci soustředí především na udržování krajiny v takovém stavu, aby dudkům dávala možnost získat potravu. "Dudek létá za potravou na přilehlé krátkostébelné louky. Tato stanoviště jsou v současné době ohrožena zarůstáním vlivem ústupu tradičních zemědělských technik, zejména pasení," vysvětlil Suvorov.

Kvůli nedostatku péče o krajinu vhodné lokality pro dudky mizí. Partneři projektu z Českého svazu ochránců přírody a sdružení Pro záchranu motýlího ráje tak budou mít na starosti dlouhodobou údržbu krajiny, především sečení luk a pastvin. Snaha o posílení populace dudků tím přispěje také k větší druhové rozmanitosti v místech, která ohrožení ptáci obývají.

Jestli budou v novém roce přidávat další dudníky, ochránci zatím neví. Nynější dudníky budou kontrolovat, jejich přesná umístění však nechtějí zveřejňovat, aby ptáci měli na hnízdění klid.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů