Úterý, 16. dubna 2024

V pražské zoo dnes začíná unikátní výstava štírů

V pražské zoo dnes začíná unikátní výstava štírů

V pražské zoo dnes začíná unikátní výstava 40 druhů štírů. V Gočárových domcích uvidí návštěvníci jak představitele největších štírů dorůstajících délky až 20 centimetrů, tak jejich drobné příbuzné. Prohlédnout si budou moct mimo jiné i štíra smrtonoše či obávaného štíra tlustorepého, který má podle statistik na svědomí největší počet lidských obětí. Výstava potrvá do 27. května.

Tito tvorové s klepety a prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem se na Zemi vyskytovali ještě před dinosaury. Patří k pavoukovcům a jsou velmi odolní. Dokážou například přežít radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny. Přežijí vysoké teploty i zmrazení.

Návštěvníci výstavy se mohou každou neděli po celou dobu jejího trvání těšit na komentované prohlídky, prezentace a mezi 14:00 a 15:00 i ukázky jejich krmení štírů. Dozví se mnoho zajímavostí z jejich života, jako třeba to, že se většiny druhů není třeba obávat.

"Většina druhů je plachá a jed používá výhradně k lovu kořisti. Před nebezpečím se snaží uniknout nebo ukrýt a použití jedového bodce je až poslední variantou obrany," vysvětlil spoluautor výstavy Vít Lukáš.

Výstavou štírů chce zoo navázat na svou úspěšnou loňskou výstavu sklípkanů. "Do budoucna chceme bezobratlým věnovat víc pozornosti, a to jak ve stálých expozicích, tak právě výstavami," řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Ještě letos plánuje vedení zoo další výstavu sklípkanů a rovněž achatin - největších suchozemských šneků, jejichž původním domovem je rovníková Afrika.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů