Pátek, 19. dubna 2024

Na stránkách Priority se dočtete o slaměném domě a miliardě pro lepší ovzduší

Na stránkách Priority se dočtete o slaměném domě a miliardě pro lepší ovzduší

Postavit dům není jen tak, stojí to peníze, nervy a čas. Jan Chvátal se rozhodl, že pro rodinu postaví dům ze slámy, který bude zatěžovat přírodu co nejméně. Přinášíme s ním rozhovor, doporučujeme pro devět z deseti budoucích stavebníků.

Věnujeme se i dalším pasivním domům, které se účastnily soutěže Pasivní dům 2017. Jsou to zajímavé stavby, jak z ekologického, tak architektonického pohledu. Jejich majitelé většinou získali stovky tisíc korun z dotačního programu Nová zelená úsporám, který podporuje výstavbu pasivních domů.

Další chystanou novinkou jsou dotace na zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Miliarda korun půjde na výměnu kotlů a další opatření, díky nimž budou moci lidé dýchat čistší vzduch.

Peníze z Operačního programu Životní prostředí pomohou obcím i se zateplováním veřejných budov. K dispozici jsou miliardy na zateplení nebo třeba výměnu oken školky, sokolovny, ale i dalších budov ve vašem městě.

V galerii projektů přinášíme příklady, jak peníze z dotací konkrétně pomohly na různých místech republiky. Zaměřili jsme se tentokrát na projekt sanace skály ve znojemské ulici U Obří hlavy, ze které snad nikomu kámen na hlavu nespadne.

Vedle toho vás čeká zajímavý mix zpráv ze zahraničí, ze světa technologií i z domova.

Přejeme příjemné čtení.

PRIORITA 3/2018

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů