Sobota, 20. dubna 2024

Liberec na rekultivaci skládky v lomu získal z EU přes 43 mil. Kč

Liberec na rekultivaci skládky v lomu získal z EU přes 43 mil. Kč

Liberec na rekultivaci staré skládky v kamenolomu v Ruprechticích získal z evropského programu dotaci přes 43 milionů korun. Sanace je rozdělená do pěti let. Předpoklad je, že by mohla začít letos, řekl dnes ČTK náměstek primátora Jan Korytář (Změna pro Liberec).

"Přijetí dotace ještě musí schválit rada a zastupitelstvo. Pak teprve budeme moci vypsat výběrové řízení na zakázku," dodal Korytář.

Náklady na sanaci si podle odhadu vyžádají skoro 55 milionů korun, město by to nic stát nemělo. Zbývající miliony má doplatit těžařská firma Ligranit, která kamenolom provozuje. Ligranit také zčásti vlastní pozemek, na němž je skládka. Druhým vlastníkem je město.

Skládka v kamenolomu je v prostoru starého odvalu. Ligranit při odtěžování odvalu zjistil, že kromě kamene se tam nachází také směs komunálního, stavebního a dalšího odpadu včetně nebezpečných látek. V minulosti byl totiž odval částečně využíván jako "neřízená skládka" a podle pamětníků je zasažena plocha asi 3500 metrů čtverečních. Jsou tam uskladněné i sudy s částečně nebezpečným odpadem. Hrozí tak znečištění potoka, který napájí Lesní koupaliště či zoologickou zahradu.

V plánu je rekultivovat skládku takzvaným lesnickým způsobem, tedy zalesnit a zpřístupnit veřejnosti. Součástí projektu je také vybudování nové komunikace, která by měla z obytné části Ruprechtic odklonit značnou část nákladní dopravy směřující do lomu. Místní o to dlouhodobě usilují. Nová silnice by se obydlenému území vyhnula, auta s kamením by jezdila lesem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů