Úterý, 19. března 2024

Synthetic Genomics čeká boom výroby biopaliva z řas koncem 20.let

Synthetic Genomics čeká boom výroby biopaliva z řas koncem 20.let

Boom produkce pokročilých biopaliv vyrobených z řas může odstartovat koncem 20. let. Předpovídá to biotechnologická společnost Synthetic Genomics, která palivo vyvíjí ve spolupráci s firmou Exxon Mobil. Do roku 2025 chtějí vybudovat nejméně jeden závod na výrobu 10.000 barelů dieselového a leteckého paliva z geneticky modifikovaných řas. Rozšíření výroby pak už podle Synthetic Genomics může být relativně rychlé, napsal list Financial Times.

Cílem společností, které vstoupily do partnerství v roce 2009, je vyrábět biopaliva cenově konkurenceschopná konvenčním palivům na bázi ropy při ceně 60 až 65 dolarů (1242 až 1345 Kč) za barel ropy.

Průlom ve vývoji biopaliva z řas firmy ohlásily loni v červnu, když objevily způsob, jak více než zdvojnásobit množství tuků produkovaných řasami. Řasy mohou v zásadě produkovat sedmkrát víc energie na akr (4047 metrů čtverečních), než dává etanol na bázi kukuřice, který je dnes hlavním zdrojem biopaliv.

Vědci zkoumali způsob, jakým buňky řas štěpí uhlík - z oxidu uhličitého - a vyrábějí tuky. Řasy přeměňují oxid uhličitý na tuky obdobným způsobem, jako lidské tělo převádí na tuky cukry. Vědci dokázali řasy geneticky modifikovat tak, aby byly s to přeměnit na tuky 40 procent oxidu uhličitého, zatímco původně to bylo 15 procent.

Zatímco dnes se biopaliva vyrábějí vesměs z plodin, které spotřebovávají zemědělskou půdu a vodu, řasy mohou být pěstovány ve vyprahlých oblastech, ve velké koncentraci v betonových nádržích se slanou vodou. Vedle genetického výzkumu se společnosti nyní zaměří na způsoby pěstování řas s co největšími výnosy a jejich zpracování na využitelné palivo. V Kalifornii plánují vybudovat asi 200 nádrží, každou o ploše zhruba jednoho akru.

Pokud bude výzkum pokračovat podle plánu, není důvod, proč by se po roce 2025 neměla rozšířit velkovýroba. Díky zkušenostem společnosti s rafinací a petrochemikáliemi by to mělo být relativně jednoduché, řekl viceprezident společnosti pro výzkum a vývoj Exxonu Vijay Swarup.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů