Úterý, 19. března 2024

Středočeský kraj neopouští myšlenku na vyhlášení NP Křivoklátsko

Středočeský kraj neopouští myšlenku na vyhlášení NP Křivoklátsko

Středočeský kraj neopouští myšlenku na vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Nechce ho ale prosazovat silou, řekl dnes ČTK hejtmančin náměstek pro životní prostředí Miloš Petera (ČSSD). O záležitosti už jednal s koaličními partnery i se zástupci ministerstva životního prostředí. Podle něj by se mělo řešit, zda je národní park správná cesta a jaký by měl mít případně rozsah.

Peterův předchůdce Ivo Šanc (STAN) vyhlášení parku nebyl nakloněn. Po loňských změnách ve vedení kraje ale životního prostředí dostal na starosti Petera, který národní park podporoval už jako náměstek v krajské vládě Davida Ratha (dříve ČSSD) i později coby hejtman.

Podle Petery je tato záležitost zatím "na mrtvém bodě" a teprve si ověřoval, jaké jsou postoje koaličních partnerů. "Bavili jsme se o tom na koaličním jednání, kde jsem tuto otázku nastínil. Vím, že je tady zájem ministerstva životního prostředí, ale domluvili jsme se, že to nebudeme tlačit silou," uvedl Petera.

Předchozí vedení kraje považovalo stejně jako většina obcí na Křivoklátsku nynější ochranu přírody prostřednictvím chráněné krajinné oblasti za dostatečnou. Ministerstvo životního prostředí proto loni uvedlo, že vyhlášení parku neplánuje a čeká na poptávku kraje a obcí.

Národním parkem se měla stát asi šestina plochy Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Příznivci národního parku kritizují například monokulturní porosty náchylné k poškození hmyzem a klimatickými vlivy, odpůrci se obávají například omezení pohybu, změny režimu lovu zvěře či těžby dřeva. Přílišná ochrana by podle některých mohla až utlumit životaschopnost lesa.

Jan Kholl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů