Čtvrtek, 28. března 2024

Webová databáze shrnuje informace o rostlinných druzích v Česku

Webová databáze shrnuje informace o rostlinných druzích v Česku

Dosud nejrozsáhlejší databázi české flóry a vegetace najdou zájemci na webové adrese Pladias.cz. Botanici v databázi shromažďují všechny dostupné informace o současném rozšíření konkrétních druhů rostlin na území Česka, jejich vlastnostech, ekologických nárocích i zapojení do rostlinných společenstev. ČTK dnes o novince informovala Ema Wiesnerová z tiskového odboru Masarykovy univerzity.

Na přípravě portálu se podíleli odborníci z Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity, Botanického ústavu Akademie věd ČR, Katedry botaniky Jihočeské univerzity a řada externích spolupracovníků.

"Na přípravě portálu jsme pracovali čtyři roky a jeho základem byla databáze vytvořená v centru excelence Pladias, tedy projektu podpořeném Grantovou agenturou ČR. Databáze využívá údaje z mnoha herbářových sbírek v ČR, rozsáhlé literatury, botanických databází a terénního průzkumu, na němž pracují botanici dlouhá desetiletí," uvedl vedoucí projektu Milan Chytrý z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Na novém webu najdou zájemci například interaktivní mapy rozšíření druhů cévnatých rostlin, do nichž odborníci zapracovali na 13 milionů zdrojových údajů o lokalitách. Pladias.cz obsahuje také úplný systém klasifikace české vegetace, fotografie a obrázky, plné verze publikací Květena ČR a Vegetace ČR a elektronické databáze a mapy ke stažení.

"Portál slouží jako ucelený výstup představující diverzitu české květeny a vegetace na jednom místě a jako hodnotný informační zdroj pro další výzkum, například ústupu ohrožených druhů, změn ve složení společenstev nebo rostlinných invazí. Veškeré základní informace jsou zároveň i v angličtině, takže je mohou využít také zahraniční vědci," uvedl Zdeněk Kaplan z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Informace mohou využít i laici, pokud si třeba chtějí ověřit správnost svého určení nalezené rostliny. "Není to ale klasický určovací klíč, je potřeba vědět, jaký druh rostliny hledáte a díky webu si můžete ověřit, zda jste ho správně poznali, nebo zda vůbec na místě nálezu může růst. Najdete tam také informace o jeho vlastnostech, fotografie a kresby celku i detailů rostliny," uvedl Chytrý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů