Pátek, 29. března 2024

Minuty z přírody prodlužujeme na hodiny zážitků!

Minuty z přírody prodlužujeme na hodiny zážitků!

Téměř stovka minutových spotů o nejpůsobivějších místech a unikátech české přírody, které připravilo Ministerstvo životního prostředí a vloni je odvysílala Česká televize, znovuožívá s novými internetovými stránkami www.minutyzprirody.cz. S prvním jarním dnem je pro rodiče, zájmové oddíly nebo školky a školy spouští MŽP.

Oblíbené televizní spoty se znovu vracejí díky volně navazujícím jednoduchým aktivitám a hrám v přírodě určeným převážně rodinám s dětmi. Každý týden bude na www.minutyzprirody.cz čekat na děti a jejich rodiče jedno video a nová netradiční hra nebo nápady, jak zažít venku dobrodružství a zábavu. Stačí minutová inspirace na těchto stránkách, aby pak rodiče s dětmi mohli společně trávit hodiny v přírodě.

Web pro děti a přírodu

Nápadité aktivity navazují na téma televizního spotu a umožní dětem i dospělým objevovat a zkoumat přírodu v místě, kde žijí. ,,Naším záměrem je na minimalistickém prostoru představit pestrost a zajímavosti naší přírody. Zároveň chceme motivovat děti, aby vstaly od počítačů a společně s rodiči se vydaly ji více zkoumat a hrát si v ní," vysvětluje náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž a dodává: ,,Seriál divácky přitažlivých spotů a na ně navázané aktivity nám tak zábavnou formou pomůžou především u našich dětí zvyšovat povědomí o ochraně naší přírody a krajiny."

4 x více času u obrazovek než v přírodě? Změňme to

České děti průměrně tráví denně venku 1 hodinu 41 minut, oproti tomu u médií tráví 4 hodiny 14 minut, vyplynulo z šetření Nadace proměny. A přitom paradoxně právě kontakt s přírodou dětem usnadňuje učení a přispívá k celkovému rozvoji jejich osobnosti, jejich kreativity, posiluje jejich fyzické, duševní i sociální zdraví. Proto je vhodné rozvíjet vztah k přírodě již od raného věku dětí.

Sherlockové v lese

Co s novými webovými stránkami mohou děti spolu s rodiči v přírodě zažít? Tak například dnešní první jarní den si přímo říká o připomenutí jarního úklidu nejen v domácím prostředí, ale i venku. Jarní úklid nemusí být žádná nuda a řehole. Zahrajte si podle tipů na www.minutyzprirody.cz ,,lov na odpadlíky" a vaše oblíbené místo bude zas krásně čisté. Na dubnový Den ptactva se chystá odhalení tajemství ptačích staveb a trénink stavění ptačího hnízda. Seznámit se mohou s tajemným nočním králem výrem velkým tak, jak jej zachytila kamera (spatřit ho v přírodě se totiž poštěstí jen málokomu). Když se ale z dětí stanou vnímaví lesní detektivové, bude pro ně hračkou odhalit, kdo všechno v lese bydlí.

Rodiče na www.minutyzprirody.cz stále mají k dispozici tipy na hry, taháky a užitečné rady, např. jak si vyrobit zásobníky semínek, tzv. Seedbombs, přírodní parfém nebo bahenní sopku.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů