Úterý, 23. dubna 2024

Otřesný případ postižení prasečím syndromem

 Pouze pro silné povahy...

Otřesný případ postižení prasečím syndromem

Bezkonkurenčně nejotřesnější případ nákazy prasečím syndromem (jak začala být choroby Moribundus porcellus záhy po propuknutí pandémie nazývána) se udál na Jižní Moravě, ve vesničce s poetickým názvem Vážany nad Litavou.

Postiženými nejtěžší formou choroby jsou dva zakladatelé spolku SVS Delta Racing Team, kteří pod průhlednou záminkou terénních úprav pro vybudování motokrosového areálu, započali s navážením stavebních odpadů ve velkém. Vznikla tak jedna největších černých skládekv České republice, na které se nachází statisíce tun nelegálně navezených stavebních sutí. A nejen sutí, podle místních očitých svědků se zde nachází také odpady z čističek odpadních vod, pevného i tekutého asfaltu, rozbitého eternitu. ,,Těžko se to dokazuje, každý takový náklad rychle zasypou hlínou, něco ale máme na fotografiích," uvedl místní starosta.

V současné době pokračuje navážení odpadů i přes soudní rozhodnutí tempem cca 100 nákladních aut s přívěsem denně. Majitelé totiž areál oplotili, najali ochranku a navíc majetek převedli na těžko dohledatelného vlastníka. Vpravdě husarským kouskem pak byla úřední změna kapacity mostu ve Vážanech, přes který musí soupravy ke skládce projíždět. Na základě znaleckého posudku nechali původci skládky navýšit nosnost mostu na dvojnásobnou hodnotu, aby tak mohli zvýšit tonáž najíždějících vozidel s odpady. "Čemu se divíte? Ten beton přece za těch 40 let vyzrál", nechal se slyšet jeden z nich.

Během Velikonočních svátků se pseudopodnikatelé sešli ve vile jednoho z nich a zbyla po nich jen nedopitá láhev rumu Zacapa Centenario 23 Anos. Jak sdělila manželka jednoho z postižených, jeho poslední slova, před bezprecedentní proměnou byla: "Dyť vole nám eště budou vděční, vole, ti pitomci z Vážan. Dyť si tam jednou udělají sjezdovku a budout na tom valit těžkou rejžu, si na nás eště vole vzpomenou...."

#moribundus

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů