Úterý, 19. března 2024

Novým šéfem agentury CENIA bude Miroslav Havránek

Novým šéfem agentury CENIA bude Miroslav Havránek

Ředitelem agentury CENIA, české informační agentury životního prostředí, se s účinností od 16. 4. 2018 stane Miroslav Havránek. Nahradí Vladimíra Fantu, který z funkce odchází na vlastní žádost.

Miroslav Havránek uspěl ve výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo celkem 9 uchazečů. Komisi zaujal především jasnou vizí, kam agenturu CENIA v příštích letech směřovat, a přesvědčil ji i svými jazykovými schopnostmi a dlouholetými zkušenostmi v oblasti životního prostředí.

"Mým cílem je posílit roli agentury CENIA coby informační agentury, která bude sloužit nejenom informačním potřebám státní správy, ale bude přístupnou formou poskytovat kvalitní a relevantní informace o životním prostředí i odborné a laické veřejnosti. Mou vizí je moderní, flexibilní informační agentura, která umí data sbírat, analyzovat, interpretovat a využít pro účely ochrany, hodnocení a plánování v oblasti životního prostředí," vysvětluje Miroslav Havránek.

Za sebou má Miroslav Havránek 17 let aktivní kariéry, během které se věnoval základnímu a aplikovanému výzkumu v oblasti hodnocení životního prostředí, a to v Centru pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Od roku 2012 působil současně jako externí expert agentury CENIA a je členem několika mezinárodních prestižních organizací: např. Evropského tematického centra pro odpady a materiály v oblasti zelené ekonomiky (ETC/WMGE) nebo Mezinárodní společnosti pro industriální ekologii (ISIE). Miroslav Havránek je absolventem studijního oboru Ochrana a tvorba životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Specializoval se na odpady a technologie.

"CENIA by měla naplňovat své poslání: být centrem informací o životním prostředí, které mají pevný základ. Přeji Miroslavu Havránkovi, aby se pod jeho vedením CENIA rozvíjela v respektovanou organizaci poskytující přesná a dostupná data o životním prostředí. Zároveň děkuji Vladimíru Fantovi za odvedenou práci a přeji mu jen to dobré v jeho profesním i osobním životě," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

CENIA je příspěvkovou organizací Ministerstva životního prostředí. Shromažďuje, hodnotí, interpretuje a rozšiřuje informace o životním prostředí, spravuje Integrovaný systém ohlašovacích povinností ISPOP nebo mapové služby Portálu veřejné správy, které představují praktickou aplikaci dat o životním prostředí. CENIA vznikla 1. 4. 2005. Název CENIA je zkratkou anglického přepisu Czech Environmental Information Agency.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů