Úterý, 19. března 2024

Češi přihlásili do ekologické soutěže za 10 let skoro 2 200 projektů

 Letos je to už 10 let, co začala soutěž E.ON Energy Globe vytahovat na světlo nejlepší české ekologické projekty. Rukama odborné poroty za tu dobu prošlo 2 167 přihlášek....

Češi přihlásili do ekologické soutěže za 10 let skoro 2 200 projektů

Z nominovaných projektů pak na základě veřejného hlasování ocenila soutěž 35 vítězů. Jednomu z nich se podařilo dostat až do světového finále.

Soutěž E.ON Energy Globe se u nás pořádá od roku 2008 a jako inspirace tehdy sloužilo udělování podobných cen v sousedním Rakousku. Tam je mimochodem i původ myšlenky na oceňování projektů, které šetří energie a přírodu. Nyní se soutěž koná v různých státech po celém světě. Vítězný projekt na národní úrovni postupuje do světového finále. V posledním ročníku mezinárodních Energy Globe Awards v Iránu se utkalo 178 různých zemí. Česká republika tuto soutěž hostila v roce 2009.

,,Za těch deset let jsme měli možnost seznámit se s řadou vynikajících projektů. Naši soutěžící nás nepřestávají překvapovat. Za mimořádně kreativního považuji vítěze z roku 2010 - pana Halíka, který při pálení švestek dokázal zužitkovat i jejich pecky," dodává Vladimíra Glaserová, koordinátorka soutěže ze společnosti E.ON.

Pan Halík si kotlem na slívové pecky dokáže vytápět svůj dům. Jeho příběh je jedním z mnoha, které se díky soutěži dostali do širšího povědomí. Nové hranice architektury posunul Bohumil Lhota, když postavil mimořádný dům. Stavba dokáže otáčet jednotlivé místnosti o 180°. Kromě toho, že majitel domu může průběžně měnit svůj výhled, sem slunce svítí celý den. Autor této stavby, jež nemá ve světě obdoby, získal ocenění v roce 2012.

Soutěž se neomezuje pouze na zajímavé stavby nebo úsporná řešení. Oceňuje také projekty, jež šetří přírodu a inspirují ostatní. Příkladem je obec Šitbořice. Obec zavedla inteligentní systém třídění odpadů. Dnes po jejich vzoru třídí více než 80 dalších obcí. V každé z nich značně kleslo množství směsného odpadu, které končí na skládkách.

Úspěch v soutěži pomohl také Radkovi Janouškovi ze spolku Ekosmák. Ten si ocenění odnesl v roce 2014. Ve stejném roce spustil svůj projekt Ukliďme Česko. Každý rok na jaře organizuje celorepublikový úklid a likvidaci černých skládek. Díky vítězství v soutěži E.ON Energy Globe zaznamenali organizátoři oproti prvnímu ročníku mnohonásobně vyšší zájem o úklid. V průběhu let se akce spojila s iniciativou Clean up the World! pořádanou Českým svazem ochránců přírody. Do posledního pořádaného úklidu se zapojilo celkem 96 133 dobrovolníků, kteří sebrali přes 1 600 tun odpadu.

I letos se soutěž chystá odměnit nejlepší projekty v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež, Stavba a Nápad. Přihlásit se do ní je možné až do 30. dubna 2018. Slavnostní vyhlášení soutěže bude letos na podzim.

O soutěži E.ON Energy Globe

Soutěž E.ON Energy Globe je nejvýznamnější české ocenění v oblasti ekologie. Jedná se o mezinárodní soutěž (Energy Globe Award), kterou v České republice již od roku 2008 pořádá energetická společnost E.ON. V rámci soutěže jsou oceňovány projekty a inovativní nápady v oblasti životního prostředí a úspor energií. Za dobu své existence soutěž přilákala přes 2 100 projektů. Řada z nich přitom ovlivnila životy stovek tisíc obyvatel České republiky: do iniciativy Ukliďme Česko se zapojují stovky tisíc lidí, ekologické programy TEREZA zase každoročně pomáhají vzdělávat přes 90 000 dětí. Více informací o soutěži a možnost přihlášení svého projektu najdete na webu www.energyglobe.cz.

O společnosti E.ON

Energetická skupina E.ON v České republice patří do skupiny E.ON SE, která je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě a zásobuje elektřinou a plynem na 15 milionů zákazníků. Česká energetická skupina E.ON zásobuje prostřednictvím své více jak 65 000 km dlouhé distribuční sítě elektřinou 1,2 milionu zákazníků, zejména v jižních Čechách a na jižní Moravě. Její tržní podíl v tomto sektoru činí 20 %. V oblasti plynu disponuje více jak 4 000 km dlouhou sítí a její podíl na trhu s plynem v České republice činí téměř 11 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů