Úterý, 19. března 2024

MŽP se chce dohodnout s obchodníky na omezení plastového nádobí

MŽP se chce dohodnout s obchodníky na omezení plastového nádobí

Ministerstvo životního prostředí by se chtělo domluvit s provozovateli restaurací a občerstvení v nákupních centrech na omezení plastového nádobí a brček. Připravilo proto kampaň plastových výrobků. Novinářům to dnes řekl ministr v demisi Richard Brabec (ANO). Asociaci hotelů a restaurací ČR se podle jejího prezidenta Václav Stárka zatím ministerstvo neozvalo.

První dohodu by podle Brabce ministerstvo s majiteli restaurací mohlo uzavřít v následujících měsících. Chce docílit toho, aby si zákazníci mohli za plastové nádobí zvolit alternativu, za kterou by nemuseli platit nic navíc.

"Oslovili jsme mnoho provozovatelů, se kterými nyní probíhají jednání. Jsou to různí provozovatelé rychlého občerstvení, firmy, které provozují jídelní koutky ve velkých obchodních řetězcích, ale i železniční a autobusoví dopravci, kteří jednorázové plastové nádobí a obaly také používají," řekl Brabec.

Plasty by se podle něj mohly nahradit jinými materiály, jako je například porcelán nebo nádobí na zálohu. Kromě toho by obchodníci mohli dávat slevu zákazníkům, kteří si kávu s sebou nechají dát do vlastního hrnku, myslí si ministr.

Podle Stárka se hotely a gastronomické provozy zabývají udržitelností životního prostředí už dlouho, například hotely používají šetrné obaly na kosmetiku nebo je nepoužívají vůbec. Restaurace pak podle něj využívají recyklovatelné vratné lahve místo plastových, hotely pak mají programy na šetření s vodou. "Určitě je to hezký program a a my na něm rádi budeme spolupracovat, ale chtěl bych říct, že ta naše oblast - hotelnictví a gastronomie - se životním prostředím už dlouho a intenzivně zabývá," dodal. Podle něj si pak lidé často na restaurace vzpomenou, protože do nich chodí, což v jiných segmentech nebývá pravidlem.

Podle ministra je velmi pravděpodobné, že brzo přijde i nějaká regulace z Evropské unie, a bylo by proto výhodné se dohodnout na určitých pravidlech už předtím. Podotkl, že podobně to bylo i s plastovými taškami, které od začátku roku nemohou obchodníci dávat lidem k nákupu zdarma. Nové pravidlo zavedla novela zákona o obalech, která má v návaznosti na předpisy Evropské unie omezit objem plastového odpadu.

Omezení plastového nádobí může být podle Brabce pro obchodníky ekonomicky zajímavé a zároveň by to bylo vyjádřením jejich společenské odpovědnosti. Zdůraznil, že podle odhadů se za rok v Česku spotřebuje až 20.000 tun plastového nádobí. Třeba kelímek z kombinace plastu a papíru přitom nelze recyklovat a většinou končí na skládce. V přírodě se rozkládá několik desítek let.

Podle Stárka je to však spíše věc pro výrobce, aby recyklovatelné obaly v odpovídající kvalitě a ceně na trhu nabídli. Další regulace ze strany EU pak odmítá, obor by podle něj potřeboval spíše méně svazujících opatření. "Tady už se pomalu, ne pomalu, ale zcela jistě, vydávají katalogy, jakou barvu by měly mít hranolky," dodal Stárek. Zmínil také nadnárodní řetězce rychlého občerstvení, které se problematikou odpadů zabývají. Například McDonald's slibuje, že celosvětově budou do roku 2025 všechny jím produkované obaly recyklovatelné. V ČR se třídí obaly od zákazníků v restauracích, firma recykluje obaly od dodavatelů, papírové obaly od jídla prodávaného zákazníkům, některé plastové obaly i použitý olej. McDonald's v ČR tak loni recykloval 56 procent obalových materiálů a dalších 34 procent bylo zpracováno energeticky.

Ministr dnes také podpořil 26. ročník akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, která se snaží o zapojení veřejnosti do prevence nepořádku a černých skládek. Vloni se do uklízení zapojilo na 96.000 dobrovolníků, kteří sesbírali zhruba 1500 tun nepořádku. Letošní jarní úklid bude v sobotu 7. dubna, informace jsou k dispozici na webu www.UklidmeCesko.cz.

V současnosti organizátoři v jarní akci registrují zhruba 2400 naplánovaných úklidů. Doufají v to, že se do nich letos zapojí přes 100.000 lidí. Výsledky úklidu by měly znát v pondělí 9. dubna. Zároveň se chystají také na celosvětovou akci uklízení nepořádku v přírodě, která se bude konat v sobotu 15. září. Dosud se do ní nahlásilo 128 zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů