Pátek, 19. dubna 2024

V Litoměřicích jezdí na elektrokolech úředníci a strážníci

V Litoměřicích jezdí na elektrokolech úředníci a strážníci

Litoměřice jako jedno z prvních měst na severu Čech vsadily na elektrokola. Loni v listopadu koupily první a nyní jich mají už deset. Využívají je při své práci úředníci a městští strážníci. Město se tak snaží podpořit udržitelné druhy dopravy a jít příkladem veřejnosti.

"Město Litoměřice je v ČR na špici v energetickém managementu, proto realizuje pilotní akce také na podporu elektromobility," řekla ČTK Hana Brůhová, manažerka plánu udržitelné městské mobility.

Z deseti kol mají sedm úředníci různých odborů a tři mají strážníci. "Používání elektrokol zvláště městskou policií může motivovat a inspirovat veřejnost k tomuto způsobu cestování," uvedla Brůhová.

Všechna elektrokola stála dohromady 317.000 korun, přičemž zhruba 200.000 korun pokryl evropský projekt MOVECIT. "Připravovaná investice do nabíjecích cyklostojanů je předběžně vyčíslena na 5000 eur (127.000 korun)," uvedla Brůhová. Nabíječky bude radnice instalovat během letošního léta na čtyřech místech, která nyní vybírá. "Snažíme se je vybrat tak, aby byla, pokud možno, alespoň částečně přístupná i veřejnosti," řekla Brůhová.

Vzhledem k tomu, že kola byla pořízena v zimě, zkušeností zatím s jejich užíváním moc není.

Litoměřice patří mezi městské průkopníky ve využití ekologických zdrojů energie. Čerpat chtějí v budoucnosti z vrtů geotermální energii. V roce 2012 zveřejnily jako první v Česku energetický štítek své radnice, v parku Václava Havla mají solární lavičku, přes níž si lze dobít telefon či tablet. Posledním významným krokem vzhledem k ekologii bylo zavedení bezplatné MHD. Zdarma budou autobusy městské hromadné dopravy od 1. května.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů