Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR letos na jižní Moravě vysadí větrolamy na 27 hektarech

Lesy ČR letos na jižní Moravě vysadí větrolamy na 27 hektarech

Státní podnik Lesy ČR pokračuje na jižní Moravě v obnově větrolamů a zároveň vysazuje nové. Pro letošní rok plánuje výsadbu na 27 hektarech, přičemž na obnovu připadá 16 hektarů. Tyto lesní porosty jsou přínosem především pro zemědělce a chrání půdu v rovinaté krajině před větrnou erozí, která je na jižní Moravě velmi významným erozním činitelem, uvedl ředitel krajské pobočky podniku Dalibor Šafařík.

Větrolamy jsou úzké pásy lesa, které se vysazují do intenzivně zemědělsky obdělávané krajiny. V letech 2007 až 2013 Lesy ČR obnovily na jižní Moravě 60 hektarů a letos toto dílo dokončí. Na projekt přispívá i Evropská unie a letos budou opatření stát 12,5 milionu korun. "Dokončíme obnovu větrolamů v kritickém stavu na 75 hektarech. Budou růst 20 let a dalších 100 let budou sloužit," řekl Šafařík. Je vypočítané, že jeden hektar větrolamů dokáže ochránit zemědělskou půdu v hodnotě čtyř milionů korun.

Na jižní Moravě jsou větrolamy vysazené na 1200 hektarech. Nejvíce jich je v tradičních zemědělských oblastech, jako je Dyjsko-svratecký úval a Dolnomoravský úval, což jsou okresy Břeclav, Hodonín a Znojmo. Dřevinná skladba je poměrně pestrá. Hlavním stromem je dub zimní, dále se vysazuje dub letní, třešeň ptačí, javor mléč a babyka, lípa srdčitá a velkolistá, habr, jeřáb a také hrušeň planá a jabloň lesní. Součástí je i pestré keřové patro.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů