Úterý, 19. března 2024

SP ČR podporuje zvýhodnění CNG v dopravě

SP ČR podporuje zvýhodnění CNG v dopravě

Vláda ve středu projedná materiál Memorandum o dlouhodobé spolupráci v oblasti rozvoje vozidel na zemní plyn (CNG) pro období do roku 2025. Svaz průmyslu a dopravy ČR tento dokument dlouhodobě podporuje. Je totiž přesvědčen, že spolu s dalšími ekologickými opatřeními pomůže ještě více snížit emise v dopravě. Memorandum mělo být podle předpokladu Národního akčního plánu čisté mobility schváleno už do konce roku 2016.

Klíčová součást memoranda chce zachovat zvýhodněnou sazbu spotřební daně pro užití zemního plynu v dopravě i po roce 2020.

,,Zvýhodnění zemního plynu v dopravě podporujeme. Pomůže zajistit stabilitu a předvídatelnost podnikatelského prostředí na následujících sedm let. Užitek přinese i zákazníkům, coby uživatelům dopravních prostředků. Sníženou spotřební daň pro CNG v nedávné době zachovalo i Německo," komentuje Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Soukromí investoři v České republice v souladu se záměry vlády již investují do rozvoje plnících stanic na zemní plyn a budují jejich infrastrukturu.

,,Jsme přesvědčeni, že v kombinaci s dalšími ekologickými opatřeními, jako je například podpora elektromobility nebo jiných alternativních paliv, se jedná o sociálně a ekonomicky přijatelný způsob, jak nadále snižovat emise v dopravě," doplňuje Čížek. Spalováním zemního plynu vzniká v porovnání s konvenčními palivy výrazně méně znečišťujících látek.

Materiál důkladně diskutovaly všechny dotčené resorty, vláda však jeho projednání už dvakrát odložila. Svaz věří, že ministři na svém středečním jednání potvrdí dosaženou shodu, a Memorandum konečně schválí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů