Čtvrtek, 28. března 2024

Tři středočeské ekologické projekty si rozdělí přes 6 mil.Kč

Tři středočeské ekologické projekty si rozdělí přes 6 mil.Kč

Tři středočeské projekty zaměřené na ekologii si rozdělí více než šest milionů korun. Rozhodli o tom krajští radní. Podporu od hejtmanství získají provozovatelé Domu Natura v Příbrami, Evropského Serengeti v Milovicích na Nymbursku a zookoutku v Dolních Břežanech u Prahy. Přidělení dotací musí ještě koncem měsíce schválit zastupitelstvo, sdělila dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jsou všechny tři projekty něčím originální a za dobu své existence si získaly značnou popularitu u návštěvníků. "Slouží jako skvělá učební pomůcka nejen pro školáky, ale i pro dospělé. Pomáhají nám pochopit přírodu a jsou i turistickým lákadlem," dodala.

Největší podporu, celkem čtyři miliony korun, má dostat Ekologické centrum Orlov, které provozuje Dům Natura. Jsou v něm pořádány kulturní, společenské a především vzdělávací akce včetně výstav. Dva miliony korun se radní rozhodli přidělit společnosti Česká krajina na financování třetí etapy projektu Evropské Serengeti. Návštěvníci díky němu mají získat představu o tom, jak vypadala původní krajina ve středních Čechách. Třetí etapa se má zaměřit především na ekologickou výchovu a vzdělávání, zároveň by se měly rozšířit pastviny a vybudovat tůně.

Zookoutek v Dolních Břežanech, který je součástí záchranné stanice pro volně žijící živočichy spolku Panthea, získá letos dotaci 250.000 korun. Je celoročně provozován jako veřejná expozice handicapovaných živočichů. Prostředky by se měly využít na krmení pro zvířata, údržbu a opravy budov, mzdy pracovníků či veterinární péči.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů