Sobota, 20. dubna 2024

Do CHKO Beskydy se po letech vrátila vlčí smečka

Do CHKO Beskydy se po letech vrátila vlčí smečka

Do Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se po letech vrátila vlčí smečka. Zachytily ji fotopasti. Výskyt smečky potvrdilo i zimní sledování šelem. Takzvané vlčí hlídky pravidelně nacházely stopy tří vlků, především kolem Javorníků. V posledních 20 letech se v Beskydech pohybovaly spíše jednotliví vlci, ne smečka. ČTK to řekl koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí DUHA Olomouc Miroslav Kutal. Dobrovolníci narazili i na stopy 11 dospělých rysů, pěti koťat a jednoho medvěda.

"Díky intenzivnímu celoročnímu monitoringu velkých šelem jsme měli informace o pohybu vlčice v Javorníkách celý loňský rok. Na podzim se k vlčici přidali další dva dospělí jedinci a nyní tvoří malou tříčlennou smečku, která se pohybuje po celých Javorníkách od Makova na Slovensku až po Pulčín na Moravě," uvedl terénní pracovník Hnutí Duha Michal Bojda. Dodal, že i v následujících měsících budou ochranáři pohyb vlků podrobně sledovat. "Uvítáme také poznatky o pohybu vlků i dalších velkých šelem od veřejnosti," uvedl.

Podle Daby Bartošové ze Správy CHKO Beskydy je potřeba počítat už s celoročním výskytem vlka v jižní části Beskyd. "Ačkoli třeba vloni nebyly v Beskydech hlášeny žádné škody způsobené vlky. Vlci mají v lese nenahraditelnou úlohu. Pomáhají udržovat přírodní rovnováhu. Snižují počty velkých kopytníků a divokých prasat," řekla.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů