Pátek, 29. března 2024

U Humpolce by mohla zmizet stará průmyslová skládka

U Humpolce by mohla zmizet stará průmyslová skládka

U Proseče by mohla být odstraněna bývalá skládka kalů z Humpoleckých strojíren. Ve starém žulovém lomu je podle odhadů uloženo až 150 metrů krychlových těchto odpadů, poslední byly dovezeny v roce 1991. Záměr na sanaci skládky už úřady posoudily z hlediska dopadu na životní prostředí. Stojí za ním obecně prospěšná společnost Čistá příroda východních Čech z Chrudimi. Její zástupce Tomáš Kašpar ČTK řekl, že chtějí na projekt požádat o dotaci EU.

Náklady sanace se podle Kašpara budou zřejmě pohybovat okolo 30 milionů korun. Uvedl, že o dotaci bude možné požádat po vydání územního rozhodnutí.

Starosta Proseče Josef Jandejsek ČTK řekl, že obecní úřad o záměru ví, ale vzhledem ke svému malému rozpočtu se na něm nepodílí. V Proseči žije 71 lidí. Skládka je podle záměru zveřejněného v Informačním systému EIA asi 400 metrů za Prosečí, u silnice na Záběhlice. Je neupravená a oplocení je zničené.

Skládka byla v provozu od roku 1977, v souladu s tehdy platnými předpisy. V lomu skončily kaly z neutralizační stanice strojíren, která částečně upravovala tekuté odpady z galvanovny. Před šesti lety v lokalitě průzkum zjistil znečišťující látky, především olovo, ropné látky a polychlorované bifenyly (PCB), stojí v záměru.

Na skládku navazuje divoká skládka komunálního odpadu, později upravená. I ta má být odtěžena. Celková kontaminovaná plocha je podle záměru 1000 až 2000 metrů čtverečních.

Ministerstvo životního prostředí k navržené sanaci vydalo souhlasné stanovisko s podmínkami, že po dokončení prací bude lokalita dál sledovaná a péče o toto území bude zajištěná na pět let. Stanovisko bylo na webu zveřejněno tento měsíc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů