Úterý, 19. března 2024

Víte, jak se léčí česká krajina? Přijďte se podívat na fotografickou výstavu na střeše muzea

Víte, jak se léčí česká krajina? Přijďte se podívat na fotografickou výstavu na střeše muzea

Na nově přístupné střeše Národního zemědělského muzea si nyní užijete nejen pražské výhledy, ale i nevšední záběry české krajiny. Fotografická výstava Státní pozemkový úřad - správce české krajiny představuje místa v České republice, do kterých se díky plánovaným zásahům vrátily krajinné prvky, tolik potřebné pro udržení zdravé rovnováhy. Výstava potrvá od 15. dubna do 16. května.

Úkolem pozemkových úprav je nové a lepší zacházení s pozemky v krajině. Stejně důležité, jako například náprava vlastnických vztahů a vytvoření podmínek pro racionální hospodaření, jsou také obnova a udržitelný rozvoj krajiny. Při pozemkových úpravách se navrhují nejen nové tvary a velikosti pozemků, ale i prvky, které krajině pomáhají, odborně nazývané společná zařízení. Jsou to polní cesty, remízky, rybníky, nádrže, biocentra, biokoridory, stromořadí a aleje. Právě tyto úspěšné realizace můžete zhlédnout na 21 fotografiích vystavených na střeše Národního zemědělského muzea v Praze. ,,I když se muzeum zabývá především historií, mělo by promlouvat i k aktuálním tématům. Význam zdravé krajiny je zásadní a na téma udržitelnosti vody a půdy připravuje v tomto roce řadu aktivit. Využíváme přitom odborných znalostí našich partnerů, výzkumných institucí, svazů, vysokých škol i dalších organizací zřizovaných ministerstvem zemědělství," říká tisková mluvčí Národního zemědělského muzea Jitka Taussiková.

Fotografické záběry pozemkových úprav z různých lokalit Česka ukazují, jak lze citlivými zásahy vylepšit či navrátit krajině retenční schopnost, zlepšit prostupnost pro zvířata i lidi, pomoci v boji se suchem, záplavami či erozí. Kvalitně zpracovaná fotodokumentace zajímavých realizací je doplněna popisy, které návštěvníkům přiblíží danou problematiku.

Výstavu připravil Státní pozemkový úřad, který s Národním zemědělským muzeem spolupracuje od podzimu loňského roku. ,,Velice jsem uvítala možnost navázání spolupráce s Národním zemědělským muzeem, díky které můžeme naši práci více přiblížit široké veřejnosti a ukázat, že pozemkové úpravy jsou důležitým nástrojem nejen v boji proti dopadům nepříznivých klimatických změn, ale i v budování venkova a krajiny," říká ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Díky této spolupráci vznikl projekt Voda - Půda - Krajina, který má za úkol tematiku ochrany půdy a vodních zdrojů přiblížit laické veřejnosti. V rámci společného projektu tak vznikají například lektorské programy v expozicích muzea, a to nejen v Praze, ale i na Kačině, v Čáslavi nebo na Ohradě. Na výstavu volně naváže i cyklus přednášek pro veřejnost Voda a půda jako společenské dilema, který v muzeu odstartuje 26. dubna.

Název výstavy: Státní pozemkový úřad - správce české krajiny

Termín: od 15. dubna do 16. května 2018

Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také další čtyři pobočky - Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice. V pražské budově jsou k vidění expozice Jede traktor, Rybářství, Myslivost, Voda v krajině, Laboratoř ticha či Živá zahrada výhledů na střeše muzea. Prostor pro zdokonalování kulinářských dovedností nabízí Gastrostudio, milovníci umění ocení výstavu obrazů realisticky orientovaných malířů ze Šrobárovy sbírky.

Státní pozemkový úřad vznikl v roce 2013 spojením pozemkových úřadů a Pozemkového fondu České republiky. Pečuje o státní půdu, buduje venkovský prostor a chrání zemědělskou půdu tak, aby byla kvalitní a bylo jí dost. Bojuje proti následkům sucha, eroze a povodní.

Více na www.nzm.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů