Pátek, 19. dubna 2024

Novozélandská vláda zaskočila energetický průmysl

Novozélandská vláda zaskočila energetický průmysl

Rozhodnutí novozélandské vlády neudělovat další povolení k průzkumu ložisek podmořské ropy a plynu kritizují energetici. Krok motivovaný ochranou životního prostředí oznámila ve čtvrtek premiérka Jacinda Ardernová. Podle šéfa novozélandské asociace pro výzkum a těžbu ropy Camerona Madgwicka, kterého cituje webový server CNN, na to doplatí jak hospodářství, tak životní prostředí, ohrožena budou pracovní místa a spotřebitelé zaplatí vyšší ceny.

Životní prostředí to podle něj neochrání, protože je budou znečišťovat jiné země. Nový Zéland pak od nich bude nucen nakupovat ropu za vyšší ceny.

Vláda se nicméně zavázala respektovat již uzavřené smlouvy. V praxi to podle agentury Reuters znamená, že se v této oblasti bude těžit ještě další desítky let.

Oznámení kabinetu přichází v době, kdy je zájem o novozélandskou ropu a plyn vyšší než v uplynulých letech, připomněl analytik Angus Rodger z poradenské společnosti Wood Mackenzie. Krok označil za "odvážný".

Ardernová se zavázala, že se zasadí o snížení emisí skleníkových plynů v zemi do roku 2050 na nulu. Její vláda také plánuje každoročně vysadit 100 milionů stromů a zajistit, aby elektrickou rozvodnou síť napájela pouze obnovitelná energie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů