Úterý, 19. března 2024

Výzkumníci žádají veřejnost o pomoc s hledáním pijáka lužního

Výzkumníci žádají veřejnost o pomoc s hledáním pijáka lužního

O pomoc s mapováním výskytu pijáka lužního v Česku žádají veřejnost výzkumníci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Data o rozšiřování lokalit, kde se klíště vyskytuje, sbírají prostřednictvím webu Najdipijaka.cz. Piják přenáší psí babeziózu, která může být bez včasné léčby pro zvířata smrtelná, sdělil ČTK vedoucí projektu David Modrý.

Lidé, kteří na pijáka narazí, ho mají vyfotit a poslat informace včetně přibližných souřadnic výzkumníkům. Nalezeného pijáka mohou poslat i ve zkumavce poštou. "Potěšil nás nejen zájem veřejnosti, ale i pozitivní nálezy pijáků. Lidé pijáka bez problémů rozlišují a posílají správné fotky," uvedl Modrý. Projekt iniciovaný studenty spustila univerzita zhruba před dvěma týdny.

Malý tým vědců nemá šanci zmapovat celé území Česka, zapojení veřejnosti do výzkumu prostřednictvím takzvané občanské vědy neboli citizen science je proto jediná možnost. "Piják je pro citizen science ideální model, neboť je to snadno odlišitelné klíště. Při mapování klíšťat se využívá i jinde v západní Evropě," uvedl Modrý.

Pijáci jsou nebezpeční kvůli přenosu infekčních nemocí, zejména psí babeziózy. Nakažené klíště při sání přenáší do zvířete mikroskopického parazita, který napadá jeho červené krvinky. Nemoc se u psa projevuje slabostí, zvracením, horečkou a dalšími příznaky. "Znalost o výskytu pijáka je významná pro veterinární lékaře i majitele psů. Je třeba vědět, ve kterých regionech psí babezióza hrozí," popsal Modrý. Na člověka se nemoc nepřenáší, piják jej navíc saje jen vzácně.

Zatímco v Německu, Polsku a ve většině států jižní a východní Evropy jsou pijáci rozšíření, v Česku se dosud vyskytovali jen na jihovýchodě Moravy v trojúhelníku mezi Dyjí a Moravou. "V poslední dekádě se jeho areál v sousedních zemích, především Polsku a Německu, rychle zvětšuje, což nás inspirovalo k tomu mapovat aktuální šíření i v Česku," řekl Modrý.

Pijákům se daří na prosluněných trávnících, lučních porostech podél řek a na okrajích lesů. V lese nebo ve vysoké vegetaci obvykle nežije. Za jeho šíření může podle Modrého aktivní pohyb psů, kteří cestují s majiteli. Vrcholy pijákové sezony jsou v březnu, dubnu, září a říjnu. Záleží i na počasí.

Od klíštěte obecného se piják liší pestrým štítkem, který má obvykle hnědočervenou barvu s bílou kresbou. U samců kryje štítek celé tělo, u samic jen přední část. Piják je větší než klíště, nasátá samička může mít až centimetr.

Zuzana Slámová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů