Úterý, 19. března 2024

Čína a Norsko zůstávají hnací silou trhu s elektromobily

Čína a Norsko zůstávají hnací silou trhu s elektromobily

Čína a Norsko zůstávají na počátku letošního roku hnací silou trhu s elektrickými auty. V Číně se v prvním čtvrtletí prodalo 142.445 elektrických aut, což představuje meziroční nárůst 154 procent. Podíl elektrických aut na celkovém prodeji nových aut se tak zvýšil z 0,8 procenta na dvě procenta. V Norsku se prodej nových elektrických aut zvýšil o 20 procent na 16.1821 vozů a jejich podíl na celkovém prodeji nových aut stoupl na rekordních 47,9 procenta z 35,3 procenta. Vyplývá to ze studie nezávislého německého institutu pro automobily a mobilitu CAM.

"Čína a Norsko jsou výjimečné jevy v elektromobilitě," uvedl vedoucí studie Stefan Bratzel. Norsko je ukázkou toho, jak rychlý může být obrat v oblasti pohonných technologií. Institut očekává od roku 2020 prudký nárůst prodeje elektrických aut na důležitých automobilových trzích.

Druhým největším trhem s elektrickými vozy podle počtu prodaných aut jsou Spojené státy. V prvním čtvrtletí zde prodej stoupl o 32 procent na téměř 54.000 vozů. Podíl těchto vozů na celkovém prodej stoupl na 1,3 procenta z jednoho procenta, což je však stále relativně nízká úroveň, upozornil CAM.

Obliba elektrických aut roste také v jiných zemích, včetně Německa. Právě německé automobilky jsou již dlouho kritizovány, že v oblasti elektrických aut jsou příliš pomalé a spoléhají především na naftu. V prvním čtvrtletí prodej nových elektrických aut v Německu stoupl o 70 procent na 17.549 vozů a jejich podíl na celkovém prodeji činil dvě procenta, napsala agentura DPA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů