Sobota, 20. dubna 2024

BRITÁNIE: První elektrotaxíky v Londýně jsou tradičně černé

BRITÁNIE: První elektrotaxíky v Londýně jsou tradičně černé

V Londýně v úterý začaly jezdit první verze tradičních černých taxíků na elektrický pohon. Britská metropole tak začala plnit plán snížení smogu v ulicích. Do roku 2021 má takových vozidel jezdit ve městě zhruba 9000, což je polovina celkového počtu.

Továrnu na elektrické verze taxíků otevřel vlastník značky, čínská automobilka Geely, na jaře poblíž Coventry. Firma doufá, že vozy, jejichž počátky sahají do roku 1899, se budou prodávat i jiným městům, která chtějí výrazněji chránit životní prostředí.

Geely zachránila londýnského výrobce taxíků firmu London Taxi Company, nyní London Electric Vehicle Company, před krachem před čtyřmi lety.

Elektrické verze vozů se nazývají TX eCity. Jsou podle ředitele britské dceřiné firmy Chrise Gubbeyho mnohem pohodlnější a tiché. Jsou větší než původní verze, mají prosklenou střechu a mohou pojmout až šest cestujících.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů