Úterý, 19. března 2024

EKOvýzva: Přes 3200 lidí zkouší v dubnu žít v souladu s přírodou. Nejvíce z nich omezuje množství odpadu v domácnosti

EKOvýzva: Přes 3200 lidí zkouší v dubnu žít v souladu s přírodou. Nejvíce z nich omezuje množství odpadu v domácnosti

Do projektu EKOvýzva se letos zapojilo přes 3200 lidí. Každý z nich se zavázal, že bude celý duben žít ve vetším souladu se svým životním prostředím a že sníží svou ekologickou stopu.


Svou výzvu si účastníci mohli vybrat ze sedmi různých okruhů - minimum odpadu, snížení vodní stopy, šetrné cestování, bez chemikálií a jedů, lokální potraviny, omezení živočišné výroby a bez palmového oleje. Nejvíce lidí se rozhodlo jít cestou omezování množství produkovaného odpadu. Na druhém a třetím místě se pak umístila témata omezení palmového oleje a živočišných výrobků, protože dnešní stravovací návyky zvyšují tlak na neudržitelné využívání přírodních zdrojů a destrukci unikátních ekosystémů.


Mnozí účastníci výzvy o svých zážitcích a zkušenostech píšou články na webu www.ekovyzva.cz, a inspirují tak ostatní. Společně se pak vyzyvatelé setkají na debatě před promítáním filmu Plastový oceán v neděli 22. dubna na Den Země v 17:00 v Kasárnách Karlín v Praze.


Projekt EKOvýzva vymysleli dobrovolníci a dobrovolnice Greenpeace v Brně a dodnes zůstává v jejich rukou. Letos se koná již čtvrtý ročník, žádný však nebyl tak úspěšný z hlediska zapojených lidí - počet účastníků se počítal zatím vždy jen ve stovkách.


Ondřej Černý, výzva šetrné cestování - na vlastní pohon, říká:

"Občas si to funím na nejlehčí převod do vrchu Vítkov a klidným krokem mě předcházejí rodiče s dětmi. Ale když přejedu na kole rozkopaný Žižkov a další ucpané ulice, vyplatí se to. Cesta na vlastní pohon mi trvá o 20 minut méně než MHD či autem. Doporučuji ji všem, kteří spěchají."


Zdeňka Soukupová, koordinátorka EKOvýzvy říká:
"Počet zapojených lidí nás letos mile překvapil. Je úžasné vidět, kolik lidí si uvědomuje, že jejich chování má vliv na životní prostředí, a že je důležité začít sám u sebe a pak pokračovat v pozitivním ovlivňování svého okolí či zapojením do nějakých větších ekologických kampaní. EKOvýzva je k tomuto kroku ideální příležitost."


David Kubeš, koordinátor EKOvýzvy, říká:

"Pro nás je důležitý už samotný fakt, že lidé o problémech týkajících se životního prostředí uvažují a jsou ochotní vystoupit ze svých zažitých zvyků a zkusit něco nového. Diskuze o výzvě se známými, rodinou či šíření článků mezi přátele může mít vliv na přístup společnosti k řešení ekologických problémů."


Petr Levý, koordinátor EKOvýzvy, říká:

"Každý jsme jen kapkou v moři, ale dohromady se sléváme v oceán. A to je síla, s níž se musí počítat. Letošní masivní účast lidí v EKOvýzvě mě naplňuje optimismem, i když si uvědomuji, že je to jen první krok k řešení celosvětových problémů, jakými jsou změny klimatu, odlesňování či plastové znečištění, a že cesta je ještě dlouhá."


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů